De luchthavens Amsterdam Airport Schiphol, Eindhoven en Rotterdam Airport zijn de meest populaire vliegvelden in Nederland. In België zijn dat Brussels Zaventem Airport en Charleroi Brussels South Airport. Ook vliegen veel mensen vanaf Düsseldorf Airport of Flughafen Weeze naar hun bestemming. Tegenwoordig hebben we veel keus uit verschillende vliegvelden en kan altijd vanaf een van deze luchthavens goedkoop naar een mooie bestemming gevlogen worden.

Als je op vakantie of stedentrip gaat, dan wil je natuurlijk wel graag in het juiste seizoen gaan. In Europa weten we vaak wel dat de vakantiemaanden juli en augustus erg geschikt zijn voor een reis, maar voor verre bestemmingen is het vaak erg lastig om te bepalen wanneer je het beste naar het land kunt vliegen.

Noordelijk of zuidelijk van de evenaar?
Over het algemeen geldt: op het noordelijk halfrond (alle landen boven de evenaar), waaronder Europa, Noord-Amerika en het noordelijk deel van Azië vallen, lopen de seizoenen gelijk aan die in Nederland. In juli en augustus is het er zomer en de winter valt in de maanden december tot en met februari. Op het zuidelijk halfrond is het precies omgekeerd: in onze wintermaanden is het er vaak lekker weer, zoals bijvoorbeeld de continenten Zuid-Amerika, Australië en de landen Maleisië en Thailand.

Lokale verschillen en klimaatzones
Naast de verschillen tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond, heb je niet alleen te maken met de totale afstand van de evenaar, maar ook met het klimaat op jouw bestemming. Landen die dicht bij zee liggen hebben over het algemeen zeeklimaat wat de temperaturen zowel in de zomer als winter matigt en meer regen geeft. Een landklimaat (ver van zee) geeft juist koude winters en hete zomers. De temperatuuruitslagen zijn er groter.

Hoogst- en laagstgelegen luchthavens ter wereld
Ook de hoogte waarop je bestemming ligt, is van belang. Zo ligt de luchthaven van La Paz in Bolivia (de hoogst gelegen internationale luchthaven ter wereld) op maar liefst 4.061 meter. Hier is het vrijwel altijd fris, zelfs hoogzomer is de gemiddelde temperatuur er slechts 9 graden. Amsterdam Schiphol Airport is overigens het op één na laagst gelegen internationale vliegveld (4,5 meter onder zeeniveau). Rotterdam Airport is wereldrecordhouder met 6 meter onder zeeniveau, maar door het zeeklimaat en de noordelijke ligging vanaf de evenaar betekent dat niet automatisch dat het daar aanzienlijk warmer is.

Beste reistijd voor jouw bestemming
Als je een reis of stedentrip wilt maken, dan is het goed om te kijken wanneer de beste reistijd voor deze bestemming is. Een zonvakantie in januari kan prima geregeld worden, of wintersporten in juli en augustus is ook mogelijk als je dat zou willen. Bekijk vooraf goed welke reismaanden geschikt zijn om naar een bepaald land te gaan. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld niet in het regenseizoen op de luchthaven aankomt. Ook zijn er bestemmingen waar je het hele jaar door kunt genieten van aangenaam weer. Bekijk alle landen en bepaal jouw beste reistijd voor een prettige vakantie.