Istanbul Ataturk Airport is Schiphol voorbij gestreefd als het gaat om aantallen passagiers in een jaar. In 2013 bleef Schiphol het Turkse vliegveld nog voor met 1,2 miljoen passagiers op jaarbasis, dit jaar moet Schiphol er echt aan geloven: het vliegveld is niet langer de 4e grootste van Europa. Dit ondanks het feit dat Schiphol het in 2014 zeker niet slecht heeft gedaan; het grootste vliegveld van Nederland noteerde een groei van 4,6% naar ruim 54,9 miljoen passagiers. Ataturk Airport noteerde echter een groei van 10,9% naar een totaal van 56,9 miljoen passagiers in 2014. Dit is bijna genoeg om een tweede plek in Europa in te nemen. Hoewel de jaarcijfers van de vliegvelden van Frankfurt en Parijs nog niet bekend zijn gemaakt, wordt verwacht dat deze twee nog wel iets groter zijn dan het vliegveld van de grootste stad van Turkije. Toch duurt dit waarschijnlijk niet heel lang meer. Istanbul wordt voor toeristen steeds aantrekkelijker en ook de vlootuitbreiding van Turkish Airlines speelt een grote rol in de groei van Ataturk Airport. Turkish Airlines is de grootste gebruiker van het vliegveld Ataturk.

Istanbul Ataturk is slechts 1 van de 2 vliegvelden van Istanbul. Ook Istanbul Sabiha Gokcen Airport is heel snel aan het groeien. In 2014 vervoerde dit vliegveld ruim 23 miljoen passagiers, een groei van 27%. Dat is niet alles, vorig jaar groeide dit vliegveld ook 27%. Het wordt almaar duidelijker dat de traditionele grote vier vliegvelden van Europa (Heathrow, Frankfurt, Parijs en Amsterdam) in rap tempo terrein aan het verliezen zijn. Wel moet gezegd worden dat Sabiha Gokcen Airport technisch gezien op het Aziatische continent ligt. Ataturk Airport ligt wel op het Europese continent, aan de westkant van de stad Istanbul.

UPDATE: inmiddels heeft airportcheck.nl een ranglijst gemaakt van de top 30 vliegvelden in Europa.