Een Transavia Boeing 737-800 (PH-GUA) heeft een noodlanding gemaakt op Schiphol Airport na de storm van afgelopen zaterdag. Het gaat om HV5058 die uit Girona kwam. Het toestel had op Rotterdam Airport moeten landen, maar week hier uit ten gevolge van de sterke crosswind. Op Schiphol maakte het vliegtuig nogmaals een doorstart. Toen werd het wel een echte noodsituatie aangezien het vliegtuig niet heel veel brandstof meer over had.

De eerste doorstart op Rotterdam had te maken met het slechte weer. Vermoedelijk door sterke rukwinden besloot de crew om niet naar Brussel Airport uit te wijken omdat het brandstofpeil niet voldoende was. Op Brussel Airport was de storm al wel grotendeels overgetrokken. Het vliegtuig ging daarom naar Schiphol. Hier moest het nog een doorstart maken vanwege windschering. Dit zijn sterke variabele rukwinden, die niet alleen continu qua snelheid maar ook continu qua richting veranderen. Uit berichten vanuit de cockpit blijkt dat de bemanning het vliegtuig niet meer geheel onder controle had.

Er was verder nog een technisch probleem met de flaps. Dit zorgde ervoor dat het vliegtuig bij de derde landingspoging met hoge snelheid binnenkomt. De Transavia Boeing 737 is wel veilig geland.