Vanaf komende zomer zal Transavia niet meer vliegen vanaf Maastricht Airport. Roy Scheerder, commercieel directeur van de vliegmaatschappij, had dat bekendgemaakt in TravMagazine.

Transavia gaat zich concentreren op de andere Nederlandse vliegvelden

In het interview vertelde hij dat Transavia de capaciteit wil concentreren op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Groningen staat niet in dat rijtje, terwijl Transavia ook daarop vliegt. Op de vraag wat er met Airport Eelde gaat gebeuren kon Scheerder nog niets zeggen. ‘Daar zijn we nog niet uit. Zomer 2016 bieden we op uitdrukkelijk verzoek van de touroperators in elk geval nog chartervluchten aan vanaf Groningen Airport Eelde.’

Reinoud Koot, commercieel directeur van Thomas Cook, noemt de beslissing begrijpelijk. Maar jammer is het wel. ‘We zijn nog aan het kijken wat we hiermee willen doen.’ Thomas Cook biedt, onder Neckermann, reizen aan vanaf Maastricht Airport via Transavia. ‘Het is niet per definitie zo dat nu Transavia met Maastricht stopt, wij dat ook doen.’

Een andere touroperator die pakketreizen aanbiedt vanaf Maastricht in samenwerking met Transavia is Sunweb. De eigenaar daarvan, Joost Romeijn, zegt in hetzelfde tijdschrift dat Maastricht te veel concurrentie heeft van in de buurt liggende luchthavens. Hij haakt ook in op de situatie in Groningen. Daarvan vindt hij dat de markt te klein is. Het kost Transavia moeite om de vluchten vanuit Groningen te vullen. Daarom moet er gecombineerd worden met andere Nederlandse luchthavens, en dat kost geld.