Er zal een nieuw systeem ontwikkeld worden dat vliegtuigen overal ter wereld volgbaar maakt. Dat heeft een conferentie van de Verenigde Naties gisteren besloten.

Tegenwoordig zenden vliegtuigen informatie over de locatie, de zogenaamde ADS-B signalen, uit naar grondstations. In de toekomst moeten deze signalen naar satellieten worden verstuurd. Dan kunnen vliegtuigen ook in gebieden waar geen grondstations staan, worden gevolgd. Denk dan aan de atlantische oceaan, of de Indische oceaan. Dit kun je goed zien op websites als flightradar24.com. De Indische oceaan is vermoedelijk de plek waar vlucht MH370 is verdwenen. Naar deze Boeing 777 van Malaysian Airlines wordt nog altijd gezocht.

Op de overeenkomst van de VN werd overeengekomen dat de frequenties 1087.7 MHz t/m 1092.3 MHz nu aan de kant worden geschoven om later te gebruiken voor het verzenden van dit soort dergelijke signalen naar satellieten. Waarschijnlijk zal het nieuwe systeem in 2017 in gebruik worden genomen.