Een Airbus A319-100 (G-EZBY) van Easyjet is vanmorgen rond 10 over 11 op de verkeerde landingsbaan geland. Het incident met het vliegtuig uit Manchester vond plaats op Pisa Airport. De vlucht met vluchtnummer U2-1847 was geklaard om te landen op de landingsbaan die op dat moment in gebruik was: 04L. Het Easyjet-toestel landde echter op baan 04R. Het vliegtuig rolde uit zonder verdere bijzonderheden en taxiede vervolgens naar de gate. Een ander vliegtuig (G-EZIS) met vermoedelijk een nieuwe crew heeft vervolgens de vluchten van die dag overgenomen. Ook de terugvlucht is met dit toestel uitgevoerd (bijna 5 uur vertraagd).

Op het moment van het incident waren de weersomstandigheden goed. De bewolking hing op 5000 voet (±1600 meter) boven de grond en de wind was zwak.

Ernstig incident

Landen op de verkeerde landingsbaan is een ernstig incident in de luchtvaart. De landingsbaan die niet in gebruik is (zoals in dit geval baan 04R), zou bijvoorbeeld schoongemaakt kunnen worden. Ook zou zo’n landingsbaan bijvoorbeeld in onderhoud kunnen zijn. Of nog gevaarlijker: hij zou door andere vliegtuigen gebruikt kunnen worden als taxibaan.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het incident tot op de bodem worden uitgezocht.