Wanneer je op reis gaat zijn er een groot aantal manieren om bij je accommodatie aan te komen. Dit kan door met je eigen auto te rijden, veel gebruikt voor langere vakanties in West-en Zuid-Europa, maar natuurlijk ook met het vliegtuig. Ter plaatse kun je dan kiezen voor een huurauto, een transferbus van het hotel of je maakt gebruik van het openbaar vervoer om vanaf de luchthaven naar de geboekte accommodatie te reizen.

In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende manieren van vervoer vanaf de luchthaven. Zo hebben sommige grote steden een hele goede metro verbinding vanaf het vliegveld naar het bruisende centrum toe.

Het regelen van een huurauto

Wellicht de meest prijzige optie voor vervoer op je vakantiebestemming, maar wel het meest gemakkelijk. Deze gebruik je namelijk niet alleen voor de reis tussen de luchthaven en de accommodatie, maar ook voor andere reizen tijdens je vakantie. Zo hoef je nooit bij de bushalte te wachten en beschik je misschien zelfs over airconditioning tijdens je reis. 

Het grote nadeel is natuurlijk de prijs, want die kan flink oplopen voor 2 weken vakantie met huurauto. Daarbij loop je ook nog risico op schade die vervolgens vaak zelf betaald moet worden. Wil je toch een auto huren op vakantie? Bekijk dan goed waar je dit doet en lees de kleine lettertjes door met betrekking tot eventuele schade.

Metro

Vooral de grootste steden kennen een goede metroverbinding door de gehele stad heen. De meest bekende zijn de metro Londen en die in Parijs. Ga je op stedentrip naar Londen, dan vlieg je waarschijnlijk vanaf Nederland op Londen Heathrow Airport. Met 5 terminals en maar liefst 60 gates is dit de grootste luchthaven van Europa.

Ook Barcelona beschikt over een metrostelsel, waarmee je vanaf Barcelona Airport naar het centrum kunt reizen. Andere grote steden in West-Europa beschikken over een goede metroverbinding met de luchthaven, zoals Athene, Valencia, Lissabon en Porto.

Trein

Misschien herken je het van Schiphol Airport, waarbij het treinstation zich onder de vertrekhal bevind, maar er zijn meerdere luchthavens met een eigen treinstation. Dit is een gemakkelijke én snelle manier om richting het centrum of je accommodatie te reizen. Vliegvelden zoals die van Wenen en Málaga hebben een zeer goede verbinding met het centrum, waardoor je met de trein binnen +/- 15 minuten in het bruisende centrum staat.

Ga je op vakantie in Oost- of Noord-Europa, dan kun je ook rekenen op een treinverbinding vanaf de luchthaven. Bij een bezoek aan de Zweedse hoofdstad gaat er bijvoorbeeld vanaf vliegveld Arlanda een trein naar het Centraal Station van Stockholm toe. Ook Krakau in Polen kent een fijne verbinding vanaf luchthaven Kraków-Balice naar het centrum toe.

Transferbus vanuit het hotel

Als laatste optie komt het ook regelmatig voor dat je een hotel kan boeken inclusief transfer vanaf en naar de luchthaven. Zo hoef je dit zelf niet meer te regelen of uit te zoeken. Hier betaal je vanzelfsprekend wel extra voor. Boek je een pakketreis van vlucht en hotel, dan zit de tranfer hier vaak al bij inbegrepen. Controleer dit wel goed, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Is er geen transfer beschikbaar en is er ook geen goede trein- of metroverbinding? Dan kun je natuurlijk altijd nog het regionale busvervoer gebruiken om van de luchthaven naar je accommocatie te reizen. Dit is in andere landen vaak een stuk goedkoper dan in Nederland, al kan het ook wel wat oncomfortabel zijn met veel bagage. Er zijn in ieder geval genoeg keuzes als je met het vliegtuig op vakantie gaat!