Vlieg jij binnenkort voor een vakantie naar een van de grootste vliegvelden in de wereld? Grote kans dat jij een dan een reis hebt geboekt in Amerika. Iedereen die naar Amerika reist, heeft een reistoestemming nodig, vaak een visum. De meeste Nederlandse reizigers kunnen echter gebruikmaken van de elektronische reistoestemming, het ESTA, als vervanging van een visum. Lees hier alles wat je moet weten over het ETSA.

Vraag een ESTA aan in plaats van een visum

Een ESTA is een elektronische reistoestemming dat het visum vervangt. Reizigers die aan alle voorwaarden van het ESTA voldoen, hoeven dan geen visum aan te vragen voor hun reis naar Amerika. Het ESTA is gemakkelijk online aan te vragen vanuit huis, wordt doorgaans binnen een week goedgekeurd en kan na goedkeuring meteen gebruikt worden. Voor een visum moet je bij het consulaat van Amerika eerst een interview afleggen en op basis van dat interview wordt besloten of het visum wordt toegekend.

Het aanvragen van een ESTA is dus vele malen makkelijker dan het aanvragen van een visum. Er zitten echter wel voorwaarden vast aan het gebruik van de elektronische reistoestemming voor Amerika. Een van de belangrijkste voorwaarden waar je reis aan moet voldoen. Een ESTA kan alleen gebruikt worden voor relatief korte toeristische reizen, bepaalde zakelijke reizen en een overstap in Amerika. Voor een vakantie of een bezoek aan familie of vrienden is het ESTA het perfecte alternatief op het visum. Verder moet het paspoort waarmee je de reistoestemming aanvraagt gedurende je hele reis in Amerika geldig zijn en moet je een aantal veiligheidsvragen beantwoorden. Lees dus voordat je een aanvraag indient alle voorwaarden door zodat je zeker weet dat je in aanmerking komt.

Hoelang mag ik dan in Amerika blijven?

Een ESTA is twee jaar geldig, maar dat betekent niet dat je twee jaar in Amerika mag verblijven. Elk verblijf in Amerika met een ESTA mag maximaal 90 dagen duren. Na 90 dagen moet je het land weer verlaten. Je mag echter wel een onbeperkt aantal keren naar Amerika reizen in de twee jaar dat de reistoestemming geldig is. Je hoeft dus niet elke keer een nieuwe ESTA aan te vragen voor een nieuwe reis. 

Een ESTA verloopt dus twee jaar na goedkeuring. Het kan echter ook zo zijn dat je paspoort binnen twee jaar verloopt, dan verloopt je ESTA ook automatisch. Een ESTA is namelijk elektronisch gekoppeld aan je paspoort. Dat wil zeggen dat de douane op basis van je naam en paspoortnummer kunnen zien of je over een geldig ESTA beschikt of niet. Als je paspoort eerder verloopt, verloopt de reistoestemming ook eerder. Wil je dan opnieuw naar Amerika? Dan moet je eerst een nieuw paspoort aanvragen en dan een nieuwe ESTA-aanvraag indienen. 

Het is erg belangrijk dat u tijdens de aanvraagprocedure controleert of al je paspoortgegevens 100% kloppen. Als een van deze gegevens niet kloppen, is het ESTA automatisch ongeldig ook al heb je goedkeuring ontvangen van de Amerikaanse immigratiedienst. Als je twijfelt, kun je je ingevulde gegevens altijd online nog controleren. Kloppen je paspoortgegevens niet? Dan moet je hoogstwaarschijnlijk een nieuw ESTA aanvragen.

Vraag een ESTA dus op tijd aan

Een ESTA wordt meestal binnen 3 dagen goedgekeurd, maar om nare verrassingen bij het inchecken van je vlucht te voor komen, wordt aangeraden om veel eerder een ESTA aan te vragen. Aangezien hij 2 jaar geldig is, kun je tijdens het boeken van je reis al meteen een aanvraag indienen zodat je zeker weet dat je over een geldig ESTA beschikt en zonder enige problemen op reis kunt.