Ken je dat? Je hebt net een vakantie geboekt en verteld hierover aan familie of vrienden. Vaak gaat het dan zo: “ Oh leuk! Hoelang is dat eigenlijk vliegen?” Of je loopt op Schiphol en ziet op de departures en arrival borden alle mogelijke oorden in de wereld. En je begint je af te vragen hoelang het wel niet zou duren om daar te komen. Let er maar eens op als je weer op Schiphol staat. Jij bent niet de enige die het zichzelf afvraagt. Als je goed oplet dan zal het regelmatig om je heen horen.
 
Op de meeste websites vind je alleen een tabel terug met de vluchtduur vanaf bijvoorbeeld Schiphol. Dit is natuurlijk al heel handig, maar steeds meer reizigers zien de voordelen van snelle inchecktijden bij de wat kleinere luchthavens zoals Eindhoven of Rotterdam. Het kan voordeliger zijn om vanuit België of Duitsland te vertrekken. In dat geval heb je een stuk minder aan deze tabellen. 
 
Op de website hoelangishetvliegen.nl kun je zowel je vertrekpunt als bestemming kiezen uit 1 van de ruim 8000 luchthavens. Aan de hand van echte vluchtgegevens wordt deze vluchtduur berekend. Er wordt rekening gehouden met echte vluchtroutes en krijgt dus ook te zien waar je moet overstappen. 
 
Het werkt eenvoudig, vul de twee locaties in en klik op “zoeken”. Op de volgende pagina krijg je direct de vluchtduur en ziet of je moet overstappen. (zonder met wachttijden op het vliegveld rekening te houden). Je zult zien dat je een mooie passende foto van de locatie wordt getoond. Naast informatie over de vluchtduur kun je er informatie terugvinden over de locatie zoals, het weer & klimaat. Voor de pagina’s over het weer & klimaat zijn gegevens verzameld van meerdere jaren en laat de temperaturen door het jaar heen zien. Ook kun je direct zien in welke periode er veel regen valt (bijvoorbeeld een regenseizoen). Het is immers niet overal tegelijk zomer.
 
Naast de wat meer reguliere informatie zoals bezienswaardigheden wordt ook andere nuttige informatie verstrekt zoals vaccinaties en visums. Deze worden vaak aangeraden of zijn zelfs verplicht wanneer je naar bepaalde landen afreist.
 
Of het eten een drinken duur is in een land waar je naartoe gaat is voor veel mensen ook een belangrijke vraag voor dat de vakantie geboekt wordt. Je wil daar natuurlijk nog wel wat leuks kunnen doen. Op deze vraag wordt op de website ook een antwoord gegeven. Dit wordt gedaan aan de hand van de BigMac-index. De index laat zien wat de bekende burger wereldwijd kost en geeft een goede indicatie van de levenstandaard in een bepaald land is.