Sinds 2006 gelden er op het meenemen van vloeistoffen in vliegtuigen strenge regels. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 100 milliliter aan vloeistoffen in hetzelfde flesje meenemen. Verder moet het verpakt zijn in zo’n doorzichtig afsluitbaar zakje. En babyvoeding, mag dit nou wel of niet mee? Dit zijn allemaal vragen waar we in dit artikel antwoord op geven! Let wel op: dit gaat allemaal over de handbagage, en dus niet over de ruimbagage. Een special van airportcheck.nl: vloeistoffen in de handbagage.

Vloeistoffen in de handbagage regels

De precieze regels zijn eigenlijk heel makkelijk. Een opsomming:

  • Maximaal 100 milliliter per bakje, zakje, flesje vloeistof.
  • Maximaal 10 van dit soort flesjes in een hersluitbaar, doorzichtig plastic zakje. Maximaal dus 1 liter per persoon.
  • Aantoonbaar noodzakelijke medicijnen mogen wel in grotere verpakkingen, mits in hoeveelheden die redelijkerwijs nodig zijn op de vlucht.
  • Aantoonbaar noodzakelijke babyvoeding mag ook mee in verpakkingen groter dan 100 milliliter. De baby moet ook aan boord zijn va de vlucht.
  • Taxfree aankopen mogen ook meer dan 100 milliliter zijn. Deze aankopen moet dan wel verzegeld zijn.
  • Ook desinfectiemiddel mag maximaal 100 ml bevatten.
  • Alles waar ‘xxx ml’ op staat, wordt gezien als vloeistof. Zo ook tandpasta, pindakaas en haargel.

Grote bak met ingenomen spullen

Je hebt het vast wel eens gezien, grote doorzichtige verzamelcontainers bij de security. Er zit van alles in, zonnebrandcrème, flesjes shampoo, flesjes water, spuitbussen deodorant en nog veel meer. Hier gooien de mensen van de beveiliging de artikelen in die mensen mee hebben geprobeerd te nemen, of gewoon vergeten waren op te delen in beetjes van 100 milliliter. Er wordt gewoon streng gecontroleerd op het meenemen van vloeistoffen in de handbagage. Je zult geen boete krijgen als je dingen meeneemt die in grotere hoeveelheden zijn verpakt dan 100 milliliter, het wordt wel voor je ogen weggegooid. Later zal dit allemaal worden vernietigd.

Binnenkort onbeperkt vloeistoffen mee aan boord?

De vloeistoffen in de handbagage regels gelden eigenlijk in de hele wereld. Er zijn echter wel landen waar het officieel een regel is, maar waar het niet wordt nageleefd. Deze landen zul je niet in Europa of in noord-Amerika vinden. Hier wordt er juist het strengst gecontroleerd. Dit is zo omdat de aanleiding van de invoering van deze regels de verijdeling van terroristische aanslagen tussen Europa en Amerika in vliegtuigen was. Sinds 2006 zijn deze regels daarom ingesteld, de verwachting is wel dat de vloeistoffen handbagage regels over een paar jaar zullen worden afgeschaft.