Wat zijn korte vluchten? Is Amsterdam Brussel een korte vlucht? Daarover zijn de meeste mensen het wel eens. Maar er zijn korter vluchten dan deze 150 kilometer, bijvoorbeeld Maastricht – Luik (een vrachtvlucht van Qatar Airways als onderdeel van de Doha-Mexico lijn). dit is slechts 38 kilometer. Maar wat is eigenlijk de kortste vlucht vanaf Schiphol?

Korte vluchten in Nederland binnenkort verboden?

De coronacris heeft heel wat bewustwording teweeg gebracht. Desondanks is het te makkelijk om te zeggen dat alle korte vluchten vanaf Schiphol moeten worden geschrapt. Het kan voor een vliegtuigmaatschappij heel interessant zijn om buitenlanders via een grote mainport te vervoeren. Voor KLM gaat het bijvoorbeeld om Belgen die graag naar bijvoorbeeld Aruba willen. Vanaf Belgische luchthavens zijn er geen routes naar dit Caribische eiland. Als zij met KLM vliegen, gaan ze via Schiphol. Dan is het voor de betreffende inwoner van België handig om op te stappen op de luchthaven van Brussel. De politiek ziet dit echter graag anders. Er gaan zelfs stemmen op om korte vluchten te verbieden. Een dergelijk verbod wordt openlijk gesteund door Greenpeace (laat ze dit artikel over de kortste vlucht vanaf Schiphol maar niet lezen!) en werd in maart 2019 ook gesteund door de tweede kamer, gaat tegen Europese regels in. Bovendien zijn er nog praktische problemen die opgelost moeten worden zoals bijvoorbeeld de trein van Zaventem naar Schiphol die 2 uur duurt. Het zal aan het nieuwe kabinet liggen of deze problemen opgelost zullen worden.

Kortste vlucht vanaf Schiphol

Wat is de kortste vlucht vanaf Schiphol? Wij hebben de directe afstand tussen de luchthaven Schiphol en de luchthaven van de betreffende stad gemeten.

  1. Op dit moment is de kortste vlucht vanaf Schiphol nog de route naar Brussel, dit gemiddeld 45 minuten vliegen, de directe afstand is 158 kilometer.
  2. Ook Amsterdam – Dusseldorf is erg kort, 179 kilometer en een vluchtduur van 50 minuten. Hier zijn echter veel trein alternatieven voor.
  3. Ten slotte is Amsterdam Norwich ook aan de korte kant, 50 minuten vliegen en 240 kilometer. Echter ligt hiertussen wel de Noordzee. In Norwich is KLM UK Engineering gevestigd, hier worden vaak vliegtuigen gespoten.
  4. Ook Amsterdam – Bremen kan er wat van. 50 minuten en 283 kilometer. Voor deze korte route zijn minder alternatieven via het spoor te vinden.
  5. Van Amsterdam naar Hannover is iets langer maar qua vliegtuig scheelt het niet veel. Iets meer dan 344 kilometer en 55 minuten.