Wanneer je op vakantie gaat wil je genieten. Genieten van je vrijheid en weg van de dagelijkse rompslomp. Helaas kan er ook op je vakantie altijd iets gebeuren. Om je tegen (financiële) rampspoed te verzekeren sluit je een reisverzekering af. Voor veel mensen is dit een standaard zaak, maar niet iedereen weet echter wat een reisverzekering precies inhoudt.
Wat is het nut van een reisverzekering?
Er zijn nog steeds mensen die twijfelen over het wel of niet afsluiten van een reisverzekering, vooral als er nog nooit iets is voorgevallen tijdens de vakantie. Het is echter niet verstandig om zonder reisverzekering op vakantie te gaan. Bij plotselinge ziekte, of bijvoorbeeld een ongeval op een scooter in Azië, is hulp belangrijk en kunnen de kosten die hieruit voortvloeien hoog oplopen. Tijdens een wintersport kan je op de piste een ongeluk krijgen en is het mogelijk dat je met een helikopter van de berg moet worden gehaald en dat je daarna met een gipsvlucht terug naar Nederland moet. Dit zijn geen kosten die je zelf graag zou willen betalen. Daarnaast kan je portemonnee worden gestolen, je paspoort verliezen of je bagage is kwijt. Met een reisverzekering ben je gedekt voor zulke omstandigheden. Een reisverzekering vergelijken(linken naar: https://zekert.nl/reisverzekering/) helpt je de juiste dekking en premie te kiezen. Wel zo fijn.
Bij welke risico’s kan een reisverzekering dekking bieden?
Er zijn tal van situaties waarvoor een reisverzekering dekking zou kunnen bieden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van risico’s die voor kunnen komen en waar de verzekeraar je mee kan helpen:
- Vergoeding van extra kosten als gevolg van calamiteiten zoals langer verblijf in een hotel of appartement
- Vergoeding van kosten bij vervroegd afbreken van de vakantie bij ziekte of ongeval
- Vergoeding van kosten voor bijzonder vervoer op basis van medische indicatie zoals met de ambulance
- Vergoeding van kosten voor reddingsoperatie bijvoorbeeld als er een helikopter wordt ingezet
- Vergoeding van reis- en verblijfskosten bijvoorbeeld als medereiziger in ziekenhuis wordt opgenomen
- Vergoeding van kosten bij het overlijden in het buitenland zoals het vervoer van de overledenen naar Nederland
Verschil tussen een doorlopende reisverzekering en kortlopende reisverzekering
Het verschil kan je al zien in de naam. Met een doorlopende reisverzekering betaal je een jaar lang, maandelijks een premie. Je bent dan het hele jaar door verzekerd in het buitenland en kan dus zelf bepalen hoe vaak en wanneer je op reis bent. Met een kortlopende reisverzekering betaal je éénmalig een bepaald bedrag. Na afloop van de reis stopt deze automatisch.
Een doorlopende reisverzekering kan worden afgesloten als je vaak reist en tripjes maakt zoals een korte vakantie, weekendje weg, wintersport of een stedentrip. De doorlopende reisverzekering kan een wereldwijde dekking bieden en je bent doorlopend verzekerd. Je hoeft dus niet steeds een nieuwe reisverzekering af te sluiten, zoals dat wel van toepassing is op een kortlopende reisverzekering. Elk jaar vindt er automatisch een verlenging plaats van deze reisverzekering.
Welke verzekering moet ik hebben als ik langer dan 8 maanden in het buitenland ben?
Wanneer je voor stage, werk of een lange reis naar het buitenland gaat kan het zijn dat jouw doorlopende of kortlopende reisverzekering niet genoeg is. Het verschilt per verzekeraar, maar over het algemeen ben je maximaal tot 6 maanden aan dekkings dagen gedekt. Om dan toch goed verzekerd voor een langere tijd naar het buitenland te gaan kan je kiezen voor een lang op reisverzekering. Afhankelijk van de gespecialiseerde verzekeraar, ben je dan gedekt voor een langere periode. Dit kan oplopen tot wel 2 jaar.
Is er een overlap tussen een zorgverzekering en reisverzekering?
In werkelijkheid is er haast geen sprake van overlapping met een andere verzekering, laat staan dat er sprake is van een dubbele verzekering. De zorgverzekering is een voorbeeld van een verzekering die vergoeding biedt voor noodzakelijke medische kosten die in het buitenland zijn gemaakt, tot aan een bepaald maximum. Met het maximum worden de kosten bedoeld die je in Nederland kwijt zou zijn. De gezondheidskosten in het buitenland zijn vaak duurder dan in Nederland.
Een reisverzekering kan echter ook de kosten boven het maximum vergoeden. Bovendien valt het vroegtijdig afbreken van een vakantie niet onder de zorgverzekering, maar wel onder de dekking van de reisverzekering. Een reisverzekering biedt dan ook extra dekking, die bij andere verzekeringen niet onder de dekking vallen.
Conclusie
Zorg er dus voor dat je, voordat je naar het buitenland gaat, een goede reisverzekering hebt afgesloten. Je gaat op vakantie om te genieten en even weg te zijn van het dagelijkse leven. Met een reisverzekering ga je met een gerust gevoel naar het buitenland omdat je weet dat je wordt geholpen indien er iets vervelends gebeurt. Wees wel kritisch bij het afsluiten en verzeker je alleen voor dingen die je wellicht nodig zult hebben. Neem bijvoorbeeld geen wintersportdekking als je een paar weken of maanden naar Azië gaat.