Air France

air france a380

Een Airbus A380 van Air France

Air France is de nationale luchtvaartmaatschappij van Frankrijk. Het is een traditionele vliegtuigmaatschappij met bestemmingen over de hele wereld. De IATA code van Air France is AF, dit zul je dan ook op je vluchtnummer (bijvoorbeeld AF1361) terugvinden. Charles de Gaulle Airport in Parijs is de grootste hub van Air France. Ook op Orly Airport (ook nabij Parijs) concentreert Air France een groot deel van de dagelijkse vluchtuitvoering.

De oprichting van Air France vond plaats in 1933. De Franse vliegtuigmaatschappijen Air Orient, Compagnie Générale Aéropostale, Société Générale de Transport Aérien (SGTA), Air Union en CIDNA (Compagnie Internationale de Navigation) fuseerden tot Air France. De nieuwe maatschappij was direct sterk in routes naar de Franse koloniën in Noord-Afrika. Vlak na de tweede wereldoorlog – in 1946 – werd het bedrijf genationaliseerd. De overheid bezat destijds 70% van het bedrijf. In 2002 was dit teruggelopen naar 54%.

air france klmHolding Air France-KLM
Eind 2003 werd bekend dat er een nieuwe holding gevormd zou worden met het Nederlandse KLM, dit werd Air France-KLM. Beide maatschappijen zullen actief zijn onder dezelfde holding, die onder Frans recht zou gaan opereren. Gemeten in omzet is Air France-KLM de grootste luchtvaartonderneming ter wereld. Bij de fusie is bij Air France het frequent-flyer programma Flying Blue van KLM ingevoerd.

Cijfers Air France

  • Air France zelf heeft ongeveer 250 vliegtuigen. Verder heeft de regionale dochter Hop! ook nog eens 100 vliegtuigen. Transavia France bezit er bijna 20. Samen zijn dat er dus bijna 400.
  • Inclusief KLM, Hop! en Transavia vervoerde de luchtvaartcombinatie 87,4 miljoen passagiers in 2014.
  • Bij Air France zelf werken ongeveer 70.000 mensen.
  • Het aantal bestemmingen ligt rond de 200. Deze bestemmingen zijn verspreid over de hele wereld.
  • Air France was een van de eerste airlines die de superjumbo Airbus A380 in gebruik nam. Momenteel hebben ze 10 Airbus A380’s, er staan er nog 2 in bestelling bij Airbus.

hop air franceDochterondernemingen van Air France
De regionale dochter van Air France is Hop!. De lage kosten dochter van de Franse nationale maatschappij vormde Hop! uit een fusie van Airlinair, Brit Air en Régional. Hop! bezit iets meer dan 100 vliegtuigen, waaronder ATR 42’s, ATR72’s, Bombardier CRJ’s, Embraer 135’s, 145’s, 170’s en 190’s. Transavia France moet langzamerhand de functie van prijsvechter van Hop! overnemen. Na de langdurige pilotenstakingen van september 2014 is er in december 2014 in overleg met de piloten besloten dat de vloot van Transavia France mag groeien tot 37 vliegtuigen in 2019.

Air France vliegtuigen van vroeger

Nederlandse Fokkers
In de vloot van Air France hebben een aantal Nederlandse vliegtuigen dienst gedaan. Vanaf 1967 had Air France Fokker F27 Friendship in dienst. Pas in 1997 ging deze ‘met pensioen’. In datzelfde jaar kwamen er nieuwe fokkers in de vloot van Air France: de Fokker 100. Twee jaar later werd deze helaas alweer uitgefaseerd.

de concorde van air franceConcorde
Air France heeft meer dan 25 jaar lang gevlogen met de Concorde. Dit supersonische vliegtuig vloog in gemiddeld 3,5 uur van Londen naar New York. Dit scheelt aanzienlijk met de tijd die traditionele vliegtuigen erover doen: 7,5 uur. De Concorde ging eruit in 2003 toen de brandstofprijzen dermate hoog waren dat de Concorde absoluut niet meer rendabel was. De vraag naar vliegtickets daalde ook als gevolg van de crash met de concorde in 2000, de dalende vraag als gevolg van de economische crisis, de stijgende kosten voor onderhoud en de wereldwijd stijgende brandstofprijzen.

Skyteam en klassenindeling

SkyTeam
In 2000 was Air France samen met Delta Air Lines, Korean Air en Aeromexico een van de grondleggers van SkyTeam. Dit is tegenwoordig de op een na grootste luchtvaartalliantie ter wereld. Na de fusie in 2004 is KLM als onderdeel van Air France-KLM ook toegetreden tot SkyTeam. SkyTeam is momenteel de op een na grootste luchtvaartalliantie ter wereld. Alleen Star Alliance (van Lufthansa, Turkish Airlines, United Airlines en meer) is groter dan SkyTeam.

la premiere air france

La Premiere bij Air France

Klassenindeling bij Air France
Air France heeft vier verschillende klassen. Ten eerste is er de Economy Class. Dit is de gewone economy class die we kennen. Op de langeafstandsvluchten heb je een eigen scherm voor inflight entertainment. Premium Economy gaat een stapje verder. Je mag meer ruimbagage meenemen, je mag de lounge in, je spaart sneller miles met het Flying Blue-programma en je mag eerder aan boord dan de andere passagiers. Eenmaal aan boord krijg je een betere koptelefoon met noise-cancelling, betere dekentjes en een betere maaltijd (tweede warme maaltijd en ook ijs). Het algehele comfort is met Premium Economy gewoon beter. Business is de businessclass van Air France. Platte bedden, betere service en een aanzienlijk hoger comfort. La Premiere (verkrijgbaar op sommige Boeing 777 vliegtuigen, en in de Airbus A380) gaat weer verder. Je kunt een a la carte maaltijd krijgen op het moment dat jij het wil, je hebt zelfs een persoonlijke telefoon waarmee je kunt bellen. Dit is qua service in een vliegtuig van Air France het beste van het beste.

Handbagage regels van Air France

handbagage cabineNet als bij alle andere vliegtuigmaatschappijen ter wereld, gelden er bij Air France regels met betrekking tot handbagage. Het ligt aan de klasse waarmee je reist. Overigens mag je bij Air France ook altijd nog een accessoire meenemen. Denk aan een handtas, een notebook of een camera. Reis je met economy class? Dan mag je handbagage en accessoire bij Air France gecombineerd nooit zwaarder zijn dan 12 kilogram. Reis je met premium economy? Dan mag je nog steeds maximaal één stuk handbagage met accessoire van in totaal 12 kilogram meenemen. De uitzondering hierop is als het een long-haul vlucht is. Dan is het limiet twee stuks handbagage met accessoire van in totaal 18 kilogram. Business en la Premiere mag ook maximaal twee stuks handbagage met een totaalgewicht van 18 kilogram meenemen (zowel op short-haul als long-haul vluchten).

Afmetingen handbagage Air France
De maximale afmetingen van de handbagage bij Air France zijn 55 x 35 x 25 centimeter. Dit is inclusief wieltjes, hendels en andere uitstekende dingen.