Brussels Airlines is een Belgische luchtvaartmaatschappij die voortgekomen is uit het inmiddels failliete en eveneens Belgische Sabena. In 2019 vervoerde Brussels Airlines ruim 10 miljoen passagiers. Er werken meer dan 3000 mensen bij de airline die inmiddels wordt gezien als de nationale maatschappij van België. Dieter Vranckx is momenteel (2020) de CEO van Brussels Airlines. Sinds 2014 is de nieuwe slogan van het bedrijf ‘We go the extra smile’.
Geschiedenis van Brussels Airlines
Brussels Airlines is een vrij jonge maatschappij. De geschiedenis van Brussels Airlines gaat dan ook niet verder terug dan 2006, het jaar dat de maatschappij werd opgericht. Maar eigenlijk begon het nog iets eerder. In 2002 ging Sabena failliet. De airline had op dat moment 51 vliegtuigen. Sabena had ook een dochtermaatschappij (net als Transavia een dochtermaatschappij is van KLM). Deze dochtermaatschappij heette DAT, afgekort voor Delta Air Transport. Omdat DAT winstgevend was, werd het overgekocht door particuliere investeerders onder leiding van twee Belgische zakenmannen. De naam veranderde naar SN Brussels Airlines. SN was de oude IATA afkorting van Sabena.
Van DAT naar fusie met Virgin Express
SN Brussels Airlines vloog na de doorstart naar 56 bestemmingen in Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Brussels Airport Zaventem was de thuisbasis van het nieuwe bedrijf, dat alle vliegtuigen van DAT had overgenomen. Ook enkele vliegtuigen van het oude Sabena werden aan de vloot van SN Brussels Airlines toegevoegd. In 2006 werd aangekondigd dat de vloot van Virgin Express, een dochterbedrijf van de bekende Britse entrepreneur Richard Brandson, samengevoegd zou worden met die van SN Brussels Airlines. Het nieuwe bedrijf ging verder onder de naam Brussels Airlines. Dit verklaart het oprichtingsjaar 2006. Het nieuwe bedrijf begon overigens officieel pas op 25 maart 2007 onder de nieuwe en huidige naam: Brussels Airlines.
Lufthansa en het logo
Tegenwoordig is de Belgische vliegtuigmaatschappij lid van Star Alliance. Het Duitse Lufthansa, ook lid van Star Alliance, bezit 100% van de aandelen in de airline. Brussels Airlines is geen typische lowcost maatschappij. Het wil zich profileren als een full service airline waarbij luxe ook een mogelijkheid is. Dit is iets dat bij lowcost airlines juist ontbreekt. De business class bij de maatschappij wordt Bizz&Class genoemd. Toch heeft de vliegtuigmaatschappij ook een lagekostenformule wat Check&Go genoemd wordt. Het logo van Brussels Airlines bestaat uit 14 stippen die samen een rode B vormen.
De vloot van Brussels Airlines
De vloot van Brussels Airlines bestaat uit een totaal van 46 vliegtuigen. Het is een mix van allerlei vliegtuigen. Het meest voorkomende type in de vloot is de Airbus A319 (17 stuks). Er kunnen 141 mensen in dit toestel. Ook de Airbus A320 (6 stuks) is relatief klein met 168 stoelen aan boord. Deze twee vliegtuigtypen worden dan ook ingezet op het netwerk naar noord-Afrika, Israel en Europa. De Bombardier Dash 8 (3 stuks) en de Avro RJ100 (12 stuks) worden uitsluitend ingezet binnen Europa. Deze typen hebben dan ook plek voor respectievelijk 78 en 97 mensen. De langafstandsvliegtuigen zijn de Airbus A330-200 en -300 series. Brussels Airlines heeft er in totaal 8 in de vloot zitten. Ze worden gebruikt voor vluchten naar noord-Amerika en Afrika. De gemiddelde leeftijd van de vloot is 14 jaar.
Overige informatie over de vliegtuigmaatschappij
Het logo van Brussels Airlines staat bij elk vliegtuig op de staart. De traditionele beschildering bestaat uit een blauwe staart met de rode letter B in stippen, en een wit/lichtblauwe romp. Er zijn echter een aantal afwijkende uitvoeringen; onder andere met de beschildering van het Belgische festival Tomorrowland erop. De airline heeft er ook drie met de rode duivels erop, het nationale voetbalelftal van België. Ten slotte is er een Airbus A319 in de kleuren van Star Alliance.
Het aantal bestemmingen van Brussels Airlines is op het moment 76. Deze worden allemaal aangevlogen vanaf Brussels Zaventem Airport, de grootste en enige hub van de Belgische maatschappij. Het hoofdgebouw van de airline staat dan ook op dit vliegveld. Omdat Brussels Airlines verreweg de grootste gebruiker is van dit vliegveld bezitten ze ook twee lounges op de luchthaven. Als gewone economy of budget reiziger zul je helaas wel moeten betalen om toegang te krijgen tot een van deze lounges.
Dan nog enkele Brussels Airlines (handbagage) feiten
- Officieel opgericht in 2006 (het begon eigenlijk al in 2002)
- Meer dan 10 miljoen passagiers per jaar (2019)
- In 2013 een verlies van 22 miljoen euro
- Meer dan 38 Airbus vliegtuigen (A319, A320 en A330)
- Aantal bestemmingen: 71
- ICAO afkorting: BEL
- IATA afkorting (en vluchtnummers:) SN
- CEO: Bernard Gustin
- Brussels Airlines tickets vanaf vliegvelden dichtbij of in Nederland: Brussel
- Maximale afmetingen van de handbagage: 55 cm x 40 cm x 23 cm. Het maximale gewicht is 6,12 of 16 kilogram, afhankelijk van je klasse. Je mag hiernaast nog een vrouwentas / laptoptas / kleine camera meenemen.