EasyJet is een sterk groeiende en heel innovatieve vliegtuigmaatschappij uit Groot-Brittannië. Met het hoofdkantoor op Londen Luton Airport vliegt de Engelse vliegtuigmaatschappij vanuit meer dan 20 bases in heel Europa zo’n 96 miljoen mensen per jaar (cijfers 2019) door heel Europa. Met een bezettingsgraad van meer dan 90% kan de vliegtuigmaatschappij zeggen dat het een van de meest succesvolle airlines ter wereld is.

Geschiedenis van EasyJet

Oprichting in 1995
Het verhaal van EasyJet begon in 1995, toen de Griekse zakenman Stelios Haji-Ioannou het bedrijf op 28-jarige leeftijd oprichtte. Met twee oude geleasde Boeing 737-200’s startte hij de routes Londen Luton-Edinburgh en Londen Luton-Glasgow. Een jaar later ontving EasyJet het eerste eigen toestel, een Boeing 737-300. De route Londen Luton-Amsterdam werd hiermee geopend. Bij de opening gaf de Griekse eigenaar nog een groot feest op Schiphol, ter ere van de nieuwe route. De jaren erna groeide EasyJet sterk door de vraag naar vliegtickets vanuit zowel Groot-Brittanië als uit Europa.

Overnames van andere vliegtuigmaatschappijen
In 1998 kocht EasyJet zichzelf voor 40% in in de Zwitserse chartermaatschappij TEA Basel. Het bedrijf werd hernoemd naar EasyJet Switzerland. In 2002 kocht EasyJet ook nog de Engelse rivaal Go, voor 374 miljoen pond. In 2002 opende de basis op Gatwick Airport, tegenwoordig de grootste basis van EasyJet. In de jaren erna werden basissen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje geopend. Begin 2015 opende ook eindelijk de basis op Schiphol Airport Amsterdam. Het vliegveld was wel al vele jaren belangrijk voor EasyJet, een basis stond er alleen nog niet. Er staan op dit moment (2015) vijf vliegtuigen gestationeerd op Schiphol.

Europe’s preferred low-cost airline
EasyJet’s visie is om ‘Europe’s preferred low-cost airline‘ te worden. Ook proberen ze om attractief te zijn voor zakenreizigers, ze focussen wat meer op klantenservice dan reguliere low-cost airlines. Dit werkt, aangezien de klanttevredenheid al jaren hoog is, evenals de bezettingsgraad (90%+). De omzet in 2014 was maar liefst 4,5 miljard pond, met een netto winst van rond de 450 miljoen pond.

De vloot
EasyJet heeft een vloot die uitsluitend bestaat uit Airbus A320-familie vliegtuigen, onderverdeeld in Airbus A319’s en Airbus A320’s. In het verleden heeft EasyJet ook veel Boeing 737’s gehad, deze zijn allemaal uitgefaseerd en er is overgegaan op Airbus. Het bedrijf heeft al veel orders geplaatst voor de A320-NEO. De vloot bestaat (in 2015) uit zo’n 240 vliegtuigen in totaal, waarvan zo’n 60% uit Airbus A319’s bestaat. Het feit dat de vliegtuigen grotendeels hetzelfde zijn, zorgt er onder andere voor dat de kosten laag gehouden kunnen worden. In 2015 heeft de vloot een nieuwe uitstraling gekregen, te zien op de afbeelding rechtsonder (nieuwe livery).

EasyJet en innovatie

EasyJet wordt geroemd als het gaat om innovatie. Zo werkt het bedrijf samen met Airbus als het gaat om de ontwikkeling van een nieuw systeem om vulkanische aswolken in de lucht te ontdekken, AVOID (Airborne Vulcani Object Imaging Detector). Het systeem werd geïntroduceerd na de overlast die de IJslandse aswolk in 2010 creëerde. Het vliegverkeer lag toen langere tijd plat. Ook zet het bedrijf in op drones om grondinspecties uit te voeren, en wil het in de toekomst 3D printing gebruiken om onderdelen op de grond snel te kunnen ‘printen’. Dit scheelt natuurlijk in de kosten van opslag en manuren, waardoor het bedrijf de kosten laag kan houden.

De zes kernwaarden van het Engelse bedrijf zijn veiligheid, voortrekkersrol, een team, passie, integriteit, eenvoud. De slogan is tegenwoordig ‘this is generation EasyJet‘.

EasyJet feiten

  • Opgericht in 1995
  • Meer dan 196 miljoen passagiers (2019)
  • Meer dan 350 miljoen pond winst in 2019
  • Meer dan 15.000 werknemers
  • Bijna 350 Airbus A320-familie vliegtuigen in de vloot
  • Aantal bestemmingen: meer dan 136
  • ICAO afkorting: EZY en EJU
  • IATA afkorting (en vluchtnummers): U2 en EC
  • CEO: Carolyn McCall
  • Maximale afmetingen handbagage: 56 x 45 x 25 centimeter. EasyJet Plus kaarthouders kunnen een extra stuk handbagage meenemen met dezelfde afmetingen. Maximaal gewicht: niet gespecificeerd.