Lufthansa is de grootste Duitse vliegtuigmaatschappij. IATA code: LH, ICAO code: DLH. Het is de mede-oprichter van Star Alliance met bases op Frankfurt Airport en München Airport. Düsseldorf Airport is de basis voor Germanwings (Eurowings). De slogan van Lufthansa is Nonstop You. Het hoofdgebouw is gevestigd in Keulen. Lufthansa zelf bezit al 260 vliegtuigen. Deze vliegen naar meer dan 220 bestemmingen, overal op de wereld. De Lufthansa Group vervoerde in 2019 zo’n 145 miljoen passagiers, wat het (gemeten in passagiers) tot de op zes na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld maakt.
Het frequent-flyers programma van Lufthansa is Miles & More. Het is hetzelfde frequent-flyers programma als bij Austrian Airlines, Adria Airways, Croatia Airlines, LOT Polish Airlines, Luxair, Swiss Air Lines en Brussels Airlines.
Geschiedenis van Lufthansa
Lufthansa werd opgericht in 1926. Het was destijds een fusie tussen Deutsche Aero Lloyd en Junkers Luftverkehr. Deze twee bedrijven werden samengevoegd als Deutsche Luft Hansa Aktiengesellschaft. Luft en Hansa betekenen Lucht en Hanze. De hanze was een noord-Duitse handelsorganisatie ten tijde van de Middeleeuwen. In 1945 ging de vliegtuigmaatschappij met het vallen van het Duitse Derde Rijk ten onder.
Het begin (1955) De naam Lufthansa werd in 1953 opgepikt door de Bondsrepubliek de Aktiengesellschaft für Luftverkehrsbedarf, oftewel LUFTAG. Dit bedrijf kocht de merknaam Lufthansa, in 1954 ging het verder onder die naam. West-Duitsland had op dat moment nog niet de rechten om door het eigen luchtruim te vliegen, dus was het niet bekend of de pas opgerichte maatschappij ooit kon gaan vliegen. Desondanks werden er toch 4 Convair CV-340s gekocht, en 4 Lockheed L-1049 Super Constellations. Er werd in Hamburg een onderhoudsbasis ingericht. Gelukkig kon Lufthansa vanaf 1 april 1955 echt van start gaan, met vluchten binnen Duitsland. Anderhalve maand later vloog het ook naar Londen, Parijs, Madrid en New York. Berlijn bleef de opvallende afwezige in het netwerk, omdat de maatschappij niet uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk kwam. Hierdoor mocht Lufthansa niet naar Berlijn vliegen.
Het jetmotor-tijdperk In 1958 kocht Lufthansa vier Boeing 707’s. Het jetmotor-tijdperk was begonnen. Routes naar Hong Kong en Tokyo konden geopend worden. In 1965 bestelde de Duitse nationale vliegtuigmaatschappij 21 Boeing 737’s. Lufthansa was daarmee de eerste klant van de Boeing 737. Het bedrijf begon een goede klant van Boeing te worden, want de Boeing 747 werd op 26 april 1970 in gebruik genomen. Het was tevens het eerste widebody toestel voor Lufthansa. Andere widebody’s waren DC-10’s (1973) en de Airbus A300 (1976). Lufthansa begon ook meer Airbussen te kopen, het was de zogenoemde ‘launch customer’ voor de Airbus A310.
Weer naar Berlijn, andere crises overleven 25 dagen na de Duitse hereniging, vloog Lufthansa weer naar Berlijn toe. Nog zeven jaar later richtte Lufthansa samen met Air Canada, Scandinavian Airlines, Thai Airways en United Airlines de luchtvaartalliantie Star Alliance op. Deze alliantie was de eerste, en is tegenwoordig nog steeds de grootste luchtvaartalliantie ter wereld.
Lufthansa heeft vrijwel altijd winst gemaakt. Na 9/11 ging het slecht in de luchtvaart. Veel luchtvaartmaatschappijen moesten significante aantallen personeel ontslaan, Lufthansa bleef zwarte cijfers schrijven en kon iedereen binnen boord houden. Eind 2001 kondigde het zelfs een order van 15 Airbus A380’s aan.
Andere vliegtuigmaatschappijen In juni 2003 opende het terminal 2 op München Airport. Het was een van de eerste terminals ter wereld die deels eigendom was van een vliegtuigmaatschappij. Het bleef niet bij terminals, ook andere maatschappijen werden opgekocht. Zo kocht de holding van Lufthansa in 2005 Swiss Air Lines op. Een jaar later werd het de launch customer van de Boeing 747-8.
In september 2008 kocht de Lufthansa holding weer een deel van een andere maatschappij: Brussels Airlines. Het ging om 45% van de aandelen met een optie tot koop van de overige 55%. Deze optie verloopt in 2017. Een jaar later (september 2009) ging het verder met Austrian Airlines. Ook deze maatschappij werd opgekocht.
De economische crisis en SCORE Vanaf het eerste kwartaal van 2010 gaat het een stuk slechter met Lufthansa. Ze verloren in dat kwartaal €381 miljoen. Het jaar erop ging een stuk beter: ze verloren toen nog maar €11 miljoen. Dit had wel een prijs: 20% van het administratieve personeel werd ontslagen. In 2012 werd er een besparingsprogramma gelanceerd: SCORE. Hiermee moest de Lufthansa groep weer winst gaan maken. Alle short-haul vluchten werden, als onderdeel van SCORE, ondergebracht bij de low-cost dochter Germanwings.
Andere maatschappijen als onderdeel van de Lufthansa Group
Deel van de aandelen Lufthansa bezit niet alleen de aandelen van Brussels Airlines, maar ook 50% van AeroLogic (een vrachtmaatschappij, samenwerking met DHL), Luxair (13% eigendom van Lufthansa) en SunExpress (50%). De laatstgenoemde is een samenwerking met Star Alliance partner Turkish Airlines. Beide maatschappijen bezitten al sinds de oprichting in oktober 1989 50%. SunExpress vliegt ook op Schiphol Airport.
100% van de aandelen Doordat de Lufthansa Group de aandelen van Swiss Air Lines heeft gekocht, bezitten ze ook Edelweiss Air. Deze maatschappij focust zich vooral op Zürich Airport. Ook heeft de Lufthansa Group 100% van Lufthansa Cargo. Dit is vergelijkbaar met KLM Cargo, het is de vrachtdivisie van Lufthansa.
Verder zie je ook af en toe vliegtuigen vliegen van Eurowings. Dit valt nu nog (2015) onder Germanwings, en dus ook onder de Lufthansa Group. Hetzelfde geldt voor Lufthansa CityLine. Dit is ook onderdeel van Lufthansa, het is te vergelijken met KLM Cityhopper.
Klassenindeling bij Lufthansa
Lufthansa heeft vier verschillende klassen. De allerbeste is First Class. Het is beschikbaar op de meeste long-haul vliegtuigen. De stoelen kunnen geconverteerd worden naar een full-flat bed, maaltijden zijn op verzoek verkrijgbaar, je kunt gebruik maken van First Class lounges en er zijn vele andere voordelen. Met de invoering van het kostenbesparingsprogramma SCORE, zal het aantal First-Class stoelen op de meeste routes afnemen. Tegenwoordig draait alles om bezettingsgraad.
Business Class wordt aangeboden op alle long-haul vliegtuigen. Ook platte bedden, je kunt je laptop opladen, er zijn verschillende lounges waar je gebruik van kan maken. Natuurlijk zijn er ook veel meer andere voordelen, zoals gratis hapjes en drankjes gedurende de hele vlucht.
Premium economy is een vrij nieuwe klasse op Lufthansa vliegtuigen. Het is uitgerold in 2014. Je hebt wat meer beenruimte en de service in het vliegtuig is een stuk beter. Premium economy is eigenlijk gewoon wat comfortabeler dan de economy class. Het wordt nog niet op alle vliegtuigen aangeboden.
De economy class is de standaard klasse. Het is beschikbaar op alle long-haul vliegtuigen, maar ook op alle short-haul vliegtuigen.
Lufthansa vloot
Lufthansa heeft in het verleden vele vliegtuigen gehad, zoals de Boeing 707, de Convair CV-340, de McDonnell Douglas DC3, DC4, DC8, DC10, de Fokker F27 Friendship, de Lockheed Super Constellation, de Vickers Viscount en vooral veel typen Airbus.
Veel Airbus, beetje Boeing Ook tegenwoordig is een groot deel van de vloot van de Frans-Duitse vliegtuigbouwer Airbus. Lufthansa heeft veel vliegtuigen uit de Airbus A320-familie in de vloot zitten (dit gaat van A319 t/m A321. Ook heeft het orders uitstaan voor de Airbus A320-neo en de A321-neo. Het vliegt verder met zowel A330’s als A340’s en heeft ook 25 orders uitstaan voor de A350-900, met nog een optie op nog eens 15 stuks. Deze verwacht Lufthansa vanaf 2016 in de vloot te verwelkomen. Lufthansa bezit ook 14 Airbus A380’s.
Ook Boeing is vertegenwoordigd in de vloot van Lufthansa. Lufthansa heeft geen Boeing 737’s meer, maar wel Boeing 747’s (waaronder de B747-8). Het heeft orders uitstaan voor 20 stuks van het type Boeing 777-9X (met 7 optie’s).
Lufthansa Regional / Cityline Het is ook onderdeel van Lufthansa. Lufthansa Cityline en Lufthansa Regional. De laatstgenoemde heeft een vloot van zo’n 55 vliegtuigen: van CRJ900’s tot en met Embraer 190/195’s. Cityline heeft een vergelijkbare vloot; zo’n 50 stuks met dezelfde types.
Germanwings / Eurowings Ook Germanwings was onderdeel van Lufthansa. Het is langzamerhand overgegaan in Eurowings.
Afmetingen handbagage bij Lufthansa
De maximale afmetingen van de handbagage bij Lufthansa is 55 x 40 x 23 centimeter. Een accessoire is toegestaan (laptop o.i.d.), zolang dit maar niet groter is dan 40 x 30 x 10 centimeter. Het gewicht van het grote stuk handbagage mag maximaal 8 kilogram zijn. Dit geldt staat op de website van Lufthansa. Het is mogelijk dat de afmetingen of het aantal stuks bagage in de tussentijd is veranderd.