TUI (voormalig Arkefly) is een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. De vliegtuigen van de vliegtuigmaatschappij staan gestationeerd op Schiphol Airport Amsterdam, het grootste vliegveld van Nederland. De airline heeft zowel lijnvluchten als chartervluchten naar 53 bestemmingen over de hele wereld. De vluchtnummers beginnen met OR. Chatervluchten zijn vluchten in opdracht van bijvoorbeeld een bedrijf om grote groepen mensen samen te laten reizen. KRAS reizen maakt bijvoorbeeld gebruik van de charterdiensten van TUI. Dit is omdat zowel KRAS en TUI onderdeel zijn van de TUI Groep.

Het begin met Arkefly en de vlootinformatie

In april 2005 wordt Arkefly opgericht. HollandExel verkeert in surseance van betaling en TUI Airlines Nederland neemt onder de naam Arkefly het personeel en de activa over. Het is dé kans van TUI Nederland om een luchtvaartmaatschappij te beginnen in Nederland. De TUI Groep had in landen zoals België, Engeland, Frankrijk, Duitsland al een eigen airline. Vier Boeing 767-300ER vliegtuigen en 400 man personeel staat aan de start van het ‘nieuwe’ bedrijf. In 2007 werd er een nieuwe Boeing 737-800 toegevoegd aan de vloot. In 2009 volgden er nog drie en in 2011 arriveerde de laatste Boeing 737-800. Vanaf 2014 zijn er bovendien drie Boeing 787-8 Dreamliners toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat Arkefly de eerste vliegtuigmaatschappij is die met deze ultramoderne vliegtuigen vliegt. Twee van de vier oorspronkelijke Boeing 767-300ER vliegtuigen zijn sindsdien uitgefaseerd waardoor het totaal aantal vliegtuigen (de vloot) van Arkefly bestaat uit 10 vliegtuigen.

Arkefly onderdeel van TUIfly Nederland en de TUI Groep

TUI is dus eigendom van TUI Airlines Nederland. Hiertoe behoren behalve TUI ook Sawadee Reizen, KRAS reizen en Holland International. TUI Airlines Nederland is op zijn beurt weer onderdeel van de TUI Groep. Deze groep omvat andere luchtvaartmaatschappijen zoals Jetairfly (Belgisch), Thomson Airways (Engels), TUIfly (Duits), TUIfly Nordic (Zweeds) en Corsair International (Frans). Deze zes maatschappijen bezitten samen meer dan 100 vliegtuigen en vormen de grootste vakantievloot van Europa. De TUI Groep kan gezien worden als een bescheiden tegenhanger van luchtvaartallianties zoals SkyTeam, OneWorld en Star Alliance. De Thomas Cook Group wordt gezien als de grootste concurrent van de TUI Groep.

TUI klasses
Bij TUI wordt er onderscheid gemaakt tussen vier klassen: Star Class, Premium Comfort Class, Comfort Class en Economy Class. Star Class is de beste van de vier. Deze klasse is alleen beschikbaar op vluchten met de Boeing 787 Dreamliner. Premium Comfort, Comfort en Economy zijn beschikbaar op alle vluchten met TUI.

Laatste ontwikkelingen omtrent TUI

In de winter 2013/2014 werd op alle Boeing 737-800’s van TUI het nieuwe kleurenschema aangebracht. Dit zijn de Arkefly kleuren die we allemaal kennen; de golvende kleuren (van boven naar onder) donkerblauw, lichtblauw en wit met een blauwe staart en een rood TUI logo. Ongeveer in dezelfde periode, vanaf januari 2014 zijn er op alle Boeing 737-800’s van TUI nieuwe wingtips geïnstalleerd: de split scimitar wingtips. Dit levert ten opzichte van geen wingtips een brandstofbesparing op van maar liefst 7%. Verder verhogen de split scimitar wingtips het maximale gewicht waarmee mag worden opgestegen met zo’n 1500 kilogram.

Naamswijzigingen
In 2013 heeft de TUI Airlines Nederland besloten dat de naam Arkefly langzaam zal veranderen in Arke. De twee namen werden nog wel naast elkaar worden gebruikt. Sinds 1 oktober 2015 is Arke echter veranderd in TUI. Alle vliegtuigmaatschappijen van de TUI Groep zullen onder deze naam verder gaan.

TUIfly Netherlands heeft op dit moment 8 vliegtuigen, 4 737 vliegtuigen en 3 dreamliners (2020).

Ruimbagage en handbagage bij TUI

  • Ruimbagage bij TUI bijboeken kan natuurlijk altijd. Regel dit niet op het vliegveld, maar online! Boek ruimbagage bij je ticket om kosten te besparen. Als je hiermee op het vliegveld aankomt, dan kost het altijd veel meer dan op de website van TUI! Ook als het zwaarder is dan gespecificeerd op je ticket, kun je voor vervelende verrassingen komen te staan.
  • Het is handig om, voordat je gaat vliegen, de regels omtrent de handbagage bij TUI nog even door te nemen. De maximale afmetingen zijn 55 x 40 x 25 centimeter. Is jouw handbagage groter dan dit? Dan zul je €50 toeslag moeten betalen. Bovendien moet jouw ‘handbagage’ dan in het ruim geplaatst worden, aangezien groter dan 55 x 40 x 25 centimeter wordt gezien als ruimbagage. Als de vlucht erg druk is dan kan het gebeuren dat de handbagage bij TUI zonder extra kosten in het ruim moet worden geplaatst. Dit is erg vervelend als je er allemaal dingen in hebt zitten die je graag in het vliegtuig zou willen gebruiken. Als je de afmetingen 50 x 40 x 20 centimeter (inclusief wieltjes en uitstekende dingen) aanhoudt dan kan jouw handbagage gegarandeerd mee aan boord. Er is geen gewichtslimiet, als een fit persoon (of jijzelf!) jouw handbagage maar kan opbergen in de bagagevakken boven de stoelen.
  • Buggy’s, rolstoelen, babymanden, autostoelen of rollators kunnen gratis mee in het vrachtruim. Je levert ze bij vertrek op de gate in, bij aankomst staan ze dan aan het einde van de slurf op je te wachten. Dit is gratis.
  • Baby’s jonger dan 24 maanden kunnen gratis mee op de stoel van iemand die 18 jaar of ouder is.