Het jaar 2020 is door de coronacrisis geen nauwkeurige indicatie van hoe groot een vliegveld is. De cijfers hieronder zijn daarom van het jaar 2019 en het eerste hersteljaar 2021. In oktober van 2019 ging Berlijn Schönefeld Airport dicht en Berlijn Brandenburg Airport open. In november 2020 ging ook Tegel Airport dicht.

# Vliegveld Passagiers x mln (2021) Passagiers x mln (2019)
1 Frankfurt Airport 24,8 70,5
2 München Airport 12,5 47,9
3 Berlijn Brandenburg Airport 9,9 0
4 Düsseldorf Airport 8,0 25,5
5 Hamburg Airport 5,3 17,3
6 Keulen Airport 4,3 12,3
7 Stuttgart Airport 3,6 12,7
8 Hannover Airport 2,1 6,3
9 Neurenberg Airport 1,1 4,1
10 Memmingen Airport 1,0 1,7
16 Weeze Airport 0,6 1,2
x Berlijn Tegel Airport 0 24,4
x Berlijn Schönefeld Airport 0 11,4

Duitsland is het grootste land van Europa. De luchthaven bij Frankfurt – het financiële centrum van het land – is zelfs een van de 10 grootste vliegvelden ter wereld. Bij de hoofdstad Berlijn waren traditioneel drie kleine internationale luchthavens. Daar zijn er nu nog twee van over, Berlijn Tegel Airport en Berlijn Schönefeld Airport. Eind 2018 zullen ze beide sluiten, en opgaan in de nieuwe luchthaven Berlijn Brandenburg International Airport, welke nu naast Schönefeld gebouwd wordt. Na de opening zal de luchtvaart in Berlijn naar verwachting flink groeien. Zie voor het laatste nieuws hierover vliegveldberlijn.nl.

Mocht je met de auto naar Duitsland gaan zorg er dan voor dat u een Milieusticker heeft. Zo voorkom je boetes.

Luchtvaart in Duitsland

Duitsland is een gedecentraliseerd land, met overal grote en belangrijke steden. Veel van deze Duitse steden hebben een eigen luchthaven, en goede binnenlandse en internationale routenetwerken. De belangrijkste luchthavens van Duitsland zijn die van Frankfurt, München, Düsseldorf, Berlijn Tegel, Hamburg en Stuttgart. Veel Nederlanders maken bovendien gebruik van de kleine luchthaven van Weeze, vlak over de grens bij Nijmegen, waar de Ierse prijsvechter Ryanair een basis heeft. Düsseldorf is ook populair bij Nederlanders, vanwege de concurrerende prijzen van bijvoorbeeld Eurowings.

Tickets boeken naar Duitsland doe je met Tix.nl. Hier kun je de goedkoopste vliegtickets vergelijken.

De nationale luchtvaartmaatschappij is Lufthansa, en zij heeft op Frankfurt haar belangrijkste basis. In de laatste jaren wordt de luchthaven van München opgebouwd als tweede grote hub van Lufthansa, en ook als Star Alliance-hub in Europa.

Met de trein naar Duitsland? Dit kan eenvoudig via bijvoorbeeld Arnhem of Nijmegen station.

Autoverhuur in Duitsland

Auto huren in Duitsland? Via EasyTerra autohuur huur je een auto inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.