Amsterdam Airport Schiphol (IATA afkorting: AMS) is de nationale luchthaven van Nederland en in omvang de 14e van de wereld. In 2022 maakten meer dan 52,5 miljoen passagiers gebruik van Schiphol. De luchthaven heeft vele prijzen gewonnen voor de kwaliteit die het de gebruikers biedt. Schiphol is een SKYTRAX 4-Star Airport, wat betekent dat het is ingedeeld in de op een na hoogste categorie voor kwaliteit van vliegvelden. Er bestaan slechts vier 5-Star Airports.

Schiphol bestaat uit 1 terminal, opgedeeld in 3 aankomst- en vertrekhallen. Je kunt zich enkel te voet over de luchthaven begeven, de afstanden kunnen lang zijn. De prijsvechter Easyjet maakt veelal gebruik van de low budget pier (de H-pier) die via vertrekhal 3 bereikbaar is, en van waar geen toegang is naar de winkelcentra in de terminal.

Vliegen vanaf Amsterdam Airport Schiphol

Wilt je vliegen vanaf Schiphol? Dat kan voordelig, boek nu vliegtickets vanaf Schiphol Airport via Tix.nl.

Schiphol is de thuisbasis van TUIfly Nederland en Corendon Airlines, maar ook van de KLM en haar dochter Transavia. Deze dominantie wordt aangevuld met de grote aanwezigheid van de Amerikaanse  Skyteam partner Delta Air Lines. Schiphol is traditioneel een van de grote 4 overstapluchthavens, of ‘hubs’ in Europa. Het netwerk is met name gericht op Noord-Amerika en het Verre Oosten, maar ook op delen van Afrika. De KLM en partners zorgen ervoor dat Schiphol in Europa de meeste en beste verbindingen heeft met China. Er wordt rechtstreeks gevlogen op 6 Chinese bestemmingen. Het totaal aantal bestemmingen vanaf Schiphol is ongeveer 300, bijna 2 keer zoveel als vanaf Londen Heathrow. Schiphol hoort daarmee bij de mondiale top. Dit komt omdat Schiphol naast de hubfunctie ook een grote rol speelt in het Nederlandse vakantie vliegverkeer. Daarnaast biedt het plaats aan een aantal prijsvechters.

De hoogste notering die Schiphol op de wereldranglijst van passagiersaantallen heeft bekleed is de 9e positie (2002). In Europa staat het op de 3e positie. Zo’n tien jaar geleden is de miljardste passagier op Schiphol verwelkomd. Als vracht luchthaven hoort Schiphol ook bij de wereldtop, hoewel deze lijst door andere luchthavens wordt gedomineerd. Op deze lijst bekleedt Schiphol Europees gezien de 4e plek, na ParijsFrankfurt en Heathrow. Wereldwijd was dit in 2019 de 19e plek. Met 6 start- en landingsbanen heeft Schiphol bijna de meeste banen in de wereld. Alleen Dallas heeft er één meer, en Chicago en Denver hebben er tevens 6.

In maart 2012 werden grootse uitbreidingsplannen van het terminal complex aangekondigd. Deze uitbreiding is nodig om tot 2020 naar circa 70 miljoen passagiers te kunnen doorgroeien. Met deze groeiraming wordt de gemiddelde wereldwijde groei bijgehouden. Chartervluchten naar zonbestemmingen rond het middellandse zeegebied zullen in de toekomst steeds meer moeten uitwijken naar regionale luchthavens zoals Eindhoven Airport en Lelystad Airport.

Van en naar Amsterdam Airport Schiphol met de taxi

De taxi is een prettige en veilige manier om vanaf of naar Amsterdam Airport Schiphol te reizen. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Van en naar de luchthaven met het openbaar vervoer

Trein

Via de aankomsthallen bereik je Schiphol Plaza, een overdekt winkelcentrum met bij de uitgang de toegangen naar de treinperrons (ondergronds). Elke paar minuten vertrekt een trein in de richting van Amsterdam,Utrecht, Den Haag of Rotterdam. ’s Nachts rijdt er eens per uur een trein naar elk van deze steden. Een rit naar het Centraal Station van Amsterdam duurt 13 tot 18 minuten en kost €4,50. Er zijn ook frequente treinen naar station Zuid aan de Zuidas (5 minuten).

Een kaartje koop je het gemakkelijkst bij een van de gele automaten op Schiphol Plaza, boven de perrons.

Bus

Bus 397 van R-net rijdt van de bushaltes voor Schiphol Plaza naar het centrum van Amsterdam, en houdt halt bij het Leidseplein. De halte bevindt zich bij het American Hotel. De rit duurt een klein half uur en je checkt eenvoudig in met je OV-chipkaart. Zorg er wel voor dat je geld op je kaart hebt staan, zonder saldo kom je de bus niet in.

Autoverhuur Amsterdam Airport Schiphol

Auto huren op Amsterdam Airport? Via EasyTerra autohuur huur je een auto met worry-free label inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Parkeren op Schiphol

Als je wilt parkeren op Schiphol, dan heb je de keuze om lang of kort te parkeren. Kortere tijd parkeren is relatief duurder dan langere tijd parkeren op Schiphol Airport. Bij het lange parkeren sta je wel veel verder weg. Bedenk dat er ook niet-officiële aanbieders van parkeerplaatsen zijn.

Adresgegevens

Amsterdam Airport Schiphol
Postbus 7501
1118 ZG Schiphol
Nederland

Luchthaven Schiphol, Haarlemmermeer, Noord-Holland, Nederland