De officiële naam van Basel Airport is EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg. De luchthaven heeft door deze unieke positie drie IATA codes: de Zwitserse code is BSL (Basel), de Franse code is MLH (Mulhouse) en de internationale code is EAP (EuroAirport). Het vliegveld wordt geëxploiteerd door zowel Frankrijk als Zwitserland en is hierdoor een erg bijzonder vliegveld. Het vliegveld ligt op Frans grondgebied, maar de luchthaven heeft een Frans en een Zwitsers deel. Het Franse deel wordt ook wel het Schengengebied genoemd. Wanneer je op Basel airport op het vliegtuig stapt ga je door een internationale zone.

Het ontstaan van EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg

In de jaren 30 ontstonden er plannen om een gezamenlijke Franse-Zwitserse luchthaven te bouwen, maar de uitvoering werd tegengehouden door de start van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werden de plannen hervat en werd er gestart met het bouwen de luchthaven op 8 maart 1946. Na twee maanden werd de luchthaven, met een baan van 1200 meter, officieel geopend. In 1952 werd de baan verlengd naar 1600 meter en kwam er een douane vrije straat. In 1984 had de luchthaven al een passagiersaantal van 1 miljoen.

De officiële naam werd in 1987 “Euro-Airport Bazel-Mulhouse-Freiburg”. 5 jaar later had de luchthaven een passagiersaantal bereikt van 2 miljoen passagiers. In 1998 was dit al 3 miljoen. De terminals zijn ten gevolge daarvan uitgebreid met een Y vormige pier. In 2019 maakten meer dan 9 miljoen passagiers gebruik van het vliegveld.

Vliegen naar Basel Airport

Als je wilt vliegen naar Basel-Mulhouse Airport kun je terecht bij Tix.nl. Hier vind je vaak de goedkoopste tickets. Als je naar een verre bestemming wilt reizen heeft deze site vaak mooie aanbiedingen.

Taxi

Een taxi vanaf Basel Airport heb je zo te pakken, net buiten de terminal. Risico is wel dat het een feestdag is, of je bent het op de een of andere manier niet eens met de prijs. Wil je de prijs van tevoren weten? Dan kun je de taxi het beste van tevoren boeken via Taxi2Airport, van het Nederlandse Transferz. Zo ben je zeker van de prijs en staat de chauffeur ook nog eens op jou te wachten.

Openbaar vervoer vanaf Basel Airport

Op de luchthaven is geen treinverbinding, maar er rijden wel bussen naar het centraal station van Basel, lijn 50 en naar het station van Mulhouse (lijn 707). Lijn 52 rijdt langs de meest belangrijke hotels in Basel, het eindpunt van deze bus is het Badischer Bahnhof. Wil je naar Freiburg, dan kom je hier met de Südbaden Bus SBG. De luchthaven is gesitueerd langs de snelweg A35 op ongeveer 8 kilometer ten noordwesten van Basel. De luchthaven ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Mulhouse.

Autoverhuur op Basel Airport

In het gedeelte van Zwitserland vind je de autoverhuurbedrijven bij parkeergarage S10. In het Franse gedeelte in Hal 1 op de 1e verdieping. Auto huren in Basel? Via EasyTerra autohuur huur je een auto inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Parkeren op de luchthaven Basel Airport

Als je wilt parkeren op Basel airport moet je rekening houden met het voorvoegsel F of het voorvoegsel S. De F staat voor de parkeergarages in het Franse deel, de S voor parkeerterreinen en garages in het Zwitserse deel. Beide parkeergarages zijn dichtbij het terminalgebouw. Wil je lang parkeren dan kun je terecht op de parkeerterreinen S3 en S4 voor Zwitserland en F5 en F6 voor Frankrijk. Voor een week parkeren betaal je daar ongeveer 49 euro.

Winkelen en restaurants

Er is niet veel te doen op Basel Airport als het gaat om winkelen en eten. Er bevindt zich een restaurant op de bovenste verdieping, daarnaast zijn er een aantal snackbars en cafés. Hotels bevinden zich ook niet op de luchthaven. De dichtstbijzijnde hotels vind je in Frankrijk; Formule 1 Mulhouse Basel en Captain Hôtel. In Zwitserland vind je de dichtstbijzijnde hotels in de stad Basel zelf, bijvoorbeeld het Münchnerhof Swiss Q Hotel.