Berlijn Brandenburg International Airport

Berlijn Brandenburg International Airport (IATA afkorting: BER), ook bekend als “Willy Brandt Airport” is de nieuwe luchthaven van Berlijn, die zal openen in het voorjaar van 2016, bijna vier jaar later dan gepland. Per deze datum neemt het al het vliegverkeer over van de huidige luchthavens Berlijn Tegel Airport en Berlijn Schönefeld Airport. Het zal bestaan uit één terminalgebouw. Verder gelegen satellietterminals zijn een mogelijkheid voor de toekomst.

De nieuwe luchthaven zal het vliegverkeer bij Berlijn flink doen groeien. Lufthansa en Air Berlin willen flink uitbreiden, maar een nieuwe ‘hub’ van Lufthansa wordt het voorlopig nog niet. Zo zal Lufthansa en haar dochters straks naar 49 bestemmingen vliegen, op dit moment zijn dat er nog maar 8.

Ook Eurowings en Easyjet hebben hier hun basis. De ruim 24 miljoen passagiers die in het eerste jaar verwacht worden zorgen ervoor dat Berlijn Brandenburg Airport zich het derde drukste vliegveld van Duitsland kan noemen. Naar verwachting zullen 10% van de vertrekkende passagiers uit het nabijgelegen Polen komen.

De KLM en Easyjet vliegen tussen Amsterdam en Berlijn. Transavia houdt daar in 2012 mee op, en zal alleen nog vanaf Eindhoven naar Berlijn blijven vliegen.

Vliegen naar Berlijn

Voor vliegtickets naar Berlijn Brandenburg Airport gaat u natuurlijk naar Worldticketcenter.nl of Tix.nl. Zo vindt u altijd de voordeligste tickets. Deze websites hebben vaak goede aanbiedingen, en kunnen goedkoper vliegtickets aanbieden dan luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Berlijn: 661 kilometer
  • Vliegtijd: ongeveer 50 minuten
  • Tijdsverschil met Nederland: geen (GMT +1)
  • Berlijn Brandenburg Airport ligt 20 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Berlijn.

Berlijn Brandenburg Airport in aanbouw under construction

Van en naar de luchthaven

Trein

De luchthaven zal betere treinverbindingen krijgen dan de oude luchthavens. De regiotreinen, S-Bahn genoemd, verbinden de terminals en het Hauptbahnhof in 30 minuten met elkaar. Er is een lijn over het oosten, via Ostbahnhof, Alexanderplatz en Friedrichstrasse (lijn RE 7), als een lijn over het westen, via Südkreuz en Potsdamer Platz (lijn RE 9). Lijn S 45 rijdt via Neukölln en Tempelhof naar Südkreuz.

Berlijn Brandenburg Airport zal een intercity station krijgen met snelle verbindingen richting Hamburg, Hannover, Leipzig, Münster en zelfs Amsterdam, Praag en Krakau. Het gaat dan om meerdere dagelijkse verbindingen.

Bus

Elke 5 minuten vertrekt een bus van lijn X7 of X11 naar het metrostation Rudow van de U-Bahn. Dit is de begin- en eindhalte van lijn U7. Het is dan nog 24 haltes (1 keer overstappen) naar de Kurfürstendamm, maar uiteraard zijn er ook andere overstapmogelijkheden op het uitgebreide netwerk van Berlijn.

Andere bussen rijden naar bestemmingen in de regio Brandenburg.

Taxi

De taxi zou in een goed half uur en voor circa 40 Euro moeten gaan rijden tussen het vliegveld en het centrum van Berlijn.

logosc-120x85Autoverhuur op Brandenburg Airport

Auto huren in Berlijn? Via Sunny Cars autohuur huur je een auto inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.