Het drukste vliegveld van Schotland is Edinburgh Airport (IATA: EDI, ICAO: EGPH). Het is tevens het op zes na drukste vliegveld van het hele Verenigd Koninkrijk. Meer dan 14,7 miljoen passagiers reisden er in 2019 via vliegveld Edinburgh waardoor dit aantal sinds 1995 bijna onafgebroken aan het stijgen is. De eigenaar is Global Infrastructure partners, een Amerikaans bedrijf dat ook eigenaar is van Gatwick Airport en Londen City Airport.

Grote vliegtuigmaatschappijen op het vliegveld zijn EasyJet, Flybe, Jet2, Ryanair en Thomson Airways. Ook vliegt de KLM samen met Easyjet vanaf Edinburgh Airport op Schiphol Airport. De grootste Nederlandse luchthaven is overigens internationale bestemming nr. 1 voor dit vliegveld, nog populairder dan Dublin Airport. Toekomstplannen heeft de directie van de luchthaven van Edinburgh zeker wel. Ze willen de huidige terminal uitbreiden tot en met de Edinburgh Tram Stop. Sinds mei 2014 is vliegveld Edinburgh verbonden met een tramlijn. De tram rijdt van het centrum van Edinburgh naar het vliegveld met 15 stops ertussen.

Vliegen naar Edinburgh Airport

Voor voordelige vliegtickets van en naar Edinburgh Airport vinden wij Tix.nl het beste. Dit is de beste Nederlandse vliegticketvergelijker.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Edinburgh: 685 kilometer (over de zee)
  • Vliegtijd: enkele minuten langer dan 1,5 uur
  • Tijdsverschil met Nederland: een uur eerder dan in Nederland (GMT +0)
  • Edinburgh Airport ligt ongeveer 12 kilometer ten westen van het centrum van Edinburgh.

Van en naar Edinburgh Airport met de taxi

De taxi is een prettige en veilige manier om vanaf of naar Edinburgh Airport te reizen. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Via vliegveld Edinburgh met ander openbaar vervoer

Er zijn ook andere manieren om vanaf vliegveld Edinburgh naar de stad Edinburgh te reizen.

Trein
Edinburgh Airport beschikt niet over een eigen treinstation. Je kunt wel met de trein naar de grote centrale stations in de stad Edinburgh reizen (Waverley en Haymarket). Vervolgens kun je met de tram, met de bus of met de taxi naar het vliegveld reizen.

Tram
De verbinding tussen het centrum van Edinburgh en de luchthaven van Edinburgh is nieuw sinds mei 2014. De tram sluit onder andere aan op Haymarket en St. Andrew Square. Bekijk hier een volledig overzicht van de tram stops. De tram gaat tot en met Princes Street, dit is echt het midden van Edinburgh. Een ritje vanaf het vliegveld tot en met de eindhalte Princes Street duurt zo’n 35 minuten. De tram gaat elke 10 minuten, een enkel ticket kost £5, een retourticket kost £8. Kinderen hebben korting. Tickets kun je zowel bij de machines bij de tramhaltes kopen als op het vliegveld.

Op de afbeelding zie je de gloednieuwe tramhalte van Edinburgh Airport.

Bus
Met de bus naar Edinburgh is ook mogelijk. De bus gaat iedere 10 minuten, en brengt je in een half uurtje naar Waverley Bridge. De buslijn heet Airlink 100. Deze bus staat bij stand 19. De kosten zijn £4 of £7 voor een retourtje. ‘s nachts rijdt hier de Night bus N22 dezelfde route in 30 minuten. Dit kost £3.

Bekijk hier een volledig openbaar vervoersoverzicht voor de bussen en de tram.

Taxi
Een taxi nemen kan uiteraard ook. Dit wordt gerund door een taxibedrijf. Je kunt ze bellen op 0044 844 448 8576. Een ritje naar de stad zou ongeveer 25 minuten moeten duren. Nog beter is een taxi reserveren via Taxi2Airport.

Autoverhuur op Edinburgh Airport

Auto huren in Edinburgh? Via EasyTerra autohuur huur je een auto met het worry-free label inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Hotels

Je kunt met de hotel vergelijker www.booking.com een hotel boeken vlakbij Edinburgh Airport. Vind de beste prijs kwaliteit verhouding door op die website te vergelijken. Zo zie je dat op zo’n 4 kilometer van de luchthaven een van de beste hotels zit: de Premier Inn Edinburgh Park. Wil je iets hebben dat dichterbij zit? Kies dan voor het Holiday Inn Express Edinburgh Airport. Ze zitten op minder dan een kilometer afstand van het vliegveld en bieden een pendeldienst naar de luchthaven Edinburgh aan. Een goed hotel heb je dus eenvoudig gevonden op www.booking.com.

Adres
Het adres van vliegveld Edinburgh.

Edinburgh Airport
EH12 9DN
Verenigd Koninkrijk

Edinburgh Airport, Dalmeny, Scotland, Verenigd Koninkrijk