Istanbul Airport (IATA afkorting: IST) is de grootste luchthaven van Turkije. Het vliegveld is geopend in april 2019. Het ligt aan de zwarte zee, zo’n 35 kilometer ten noordwesten van de stad Istanbul. Het andere vliegveld van Istanbul, Sabiha Gokcen (SAW), is een stuk minder druk.

Je kunt met bussen eenvoudig naar de stad reizen. Ook kun je een auto huren of met de taxi. Er komt in 2021 een metroverbinding met de stad Istanbul.

Vliegen naar Istanbul

Zowel KLM als Turkish Airlines vliegen de route Amsterdam – Istanbul (IST). Je kunt met AnadoluJet en Pegasus ook vanaf het andere vliegveld van Istanbul (Sabiha Gokcen) naar Amsterdam vliegen; verder heeft Pegasus ook naar Rotterdam gevlogen vanaf Sabiha Gokcen. Wij adviseren om voor vliegtickets de vergelijker tix.nl te gebruiken. Uit alle vergelijkers zijn zij vaak het goedkoopste.

Feiten

  • Afstand van Amsterdam naar Istanbul: 2710 kilometer.
  • Vliegtijd: ongeveer 3 uur en 20 minuten.
  • Tijdsverschil met Nederland: Istanbul is 1 uur later (GMT +3).
  • Istanbul Airport ligt 35 kilometer ten noordwesten van het Europese centrum van Istanbul.

Van en naar Istanbul Airport met de taxi

Met Taxi2Airport boek je eenvoudig een taxi naar Istanbul. Het kan voordeliger zijn via Taxi2Airport. Ook weet je zeker dat je chauffeur klaarstaat en dat de taxi’s betrouwbaar en beschikbaar is. Je zult de vooraf bestelde taxi moeten nemen op verdieping -2.

Auto huren op Istanbul Airport

Ook kun je natuurlijk altijd een auto huren. Hoewel dit geen wet is, is het verstandig om enkel een auto te huren als je een ervaren bestuurder bent. Het verkeer in Istanbul kan namelijk vrij chaotisch zijn. Desondanks zijn er een groot aantal autoverhuurbedrijven die in de aankomsthal een kantoor hebben. Maar welke zijn betrouwbaar? Dan kun je het beste autoverhuurders bedrijven via EasyTerra. Dit Nederlandse bedrijf heeft ook een Nederlandse klantenservice en je weet dat je auto optimaal verzekerd is (met worry-free label).

Openbaar vervoer vanaf Istanbul Airport

Er is natuurlijk ook openbaar vervoer. Er rijden maar liefst 23 bussen en ook wordt er hard gewerkt aan een metro. In 2021 zal deze metro operationeel moeten zijn. Over de prijs is nog niets bekend. De prijs van de bus wel, bussen gaan naar de diverse stadsdelen zo’n 2 tot 4x per uur en kosten 15 tot 25 Turkse Lira.

Luchthaven van Istanboel, İmrahor Mahallesi, İstanbul, Turkije