Istanbul Atatürk Airport (IATA afkorting: ISL) was de grootste luchthaven van Istanbul en van Turkije. Ruim 68 miljoen mensen maakten in 2018 gebruik van de luchthaven. In april 2019 is het verhuisd naar de nieuwe luchthaven van Istanbul. Daarmee is de IATA afkorting van Atatürk Airport van IST naar ISL gegaan.

De luchthaven had twee passagiersterminals; Teminal 1 voor binnenlandse vluchten en Terminal 2 voor international vluchten. Het was slechts enkele minuten lopen tussen de terminals. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor vrachtvluchten, de verwachting is dat het binnenkort wordt gesloten.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Istanbul: 2196 kilometer.
  • Vliegtijd: ongeveer 3 uur en 10 minuten
  • Tijdsverschil met Nederland: een uur later (GMT +2)
  • De luchthaven Istanbul Atatürk Airport ligt 24 kilometer ten westen van het centrum van Istanbul.

Taxi

De taxi’s staan klaar buiten de aankomsthallen. Ze rijden op de meter, en een rit naar het centrum van Istanbul zal circa 40 tot 50 TL kosten. De chauffeur kan vooraf een schatting geven van de te verwachten prijs. Taxitarieven in Istanbul zijn dag en nacht het zelfde.

De taxi is een prettige en veilige manier om vanaf of naar Istanbul Atatürk Airport te reizen. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via TaxiTender. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Ander openbaar vervoer bij vliegveld Istanbul Ataturk

Metro

De metro van de rode lijn M1 rijdt van de luchthaven naar het centrum van de stad, en heeft daar de haltes genaamd Topkapi-Ulubatli, Emniyet-Fatih en Aksaray. De metrotoegang ligt op enkele minuten lopen vanaf Terminal 1 van Istanbul Atatürk Airport.. Bij de halte Zeytinburnu kan worden overgestapt op de tram T1 die dieper het oude centrum ‘Sultanahmet’ in gaat. Zie de metrokaart hiernaast.

De metroreis naar de eindhalte duurt circa 45 minuten en kost 1,50 TL.  Als u overstapt op de tram dient een nieuwe toegangskaart te worden gekocht.

Bus

De Havas Shuttlebus rijdt elk half uur tussen 4:00uur en 1:00uur van de luchthaven naar het Taksim plein in het centrum van Istanbul. De reis duurt ongeveer 40 minuten en kost 10 TL.

Pas op voor mensen die een plaats in een dure shuttlebus (tot wel 30 TL per persoon) proberen te verkopen. Dit is beslist te duur.

Autoverhuur op Istanbul Airport

Auto huren in Istanbul? Via Sunny Cars autohuur huur je een auto inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Adresgegevens

Atatürk Uluslararasi Havalimani Bas Mudur Atatürk Dhmi Istanbul Yesilkoy 34830 Turkije