Londen Gatwick Airport (IATA afkorting: LGW) is de tweede grootste luchthaven van Londen. Londen is het grootste luchtvaartknooppunt in de wereld en heeft maar liefst 6 international luchthavens.  Met meer dan 46 miljoen passagiers in 2019 is Londen Gatwick Airport zelfs een van de 10 drukste luchthavens in Europa. Vliegtuigmaatschappijen met een basis op het vliegveld zijn British Airways, Easyjet en TUI. Norwegian en Virgin sloten de basis op vliegveld Londen Gatwick tijdens de coronacrisis.

De luchthaven bestaat uit een North Terminal en een South Terminal die verbonden zijn met een gratis shuttletrein. Er is een Nederlandse website over Londen Gatwick Airport. Hier kun je allerlei specifieke informatie vinden over parkeren, de verbinding met de stad Londen en meer.

Vliegen naar Londen

Voor vliegtickets naar Londen Gatwick Airport raden wij Tix.nl aan. Hier vind je vaak de voordeligste vliegtickets.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Londen: 354 kilometer.
  • Vliegtijd: ongeveer 40 minuten
  • Tijdsverschil met Nederland: 1 uur vroeger (GMT)
  • De luchthaven Gatwick ligt 45 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen.

Van en naar Londen Gatwick Airport met de taxi

Bij beide terminals kun je taxi’s vinden. Een enkele reis naar het centrum van Londen kost circa 110 GBP, en duurt een uur tot 75 minuten. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Ander openbaar vervoer vanaf vliegveld Gatwick

Trein

Gatwick Express is de bekendste treinverbinding met de stad. Het rijdt tussen south terminal en London Victoria Station, ten zuiden van het centrum van Londen. De rit duurt een ruim half uur en kost 15 GBP voor een enkele rijs en 25 GBP voor een retour.

Een goedkoper alternatief is de First Capital Connect Train naar Paddington Station in het noorden van Londen. Deze rit duurt circa 50 minuten en kost slechts 9 GBP voor een enkele reis en 17 GBP voor een retour.

Beide treinen rijden tussen circa 4:30uur en 1:30uur richting de stad. Het schema voor richting de luchthaven begint en eindigt een (ruim) uur eerder. Als je online een kaartje koopt valt er geld te besparen.

Raadpleeg www.gatwickexpress.com en www.firstcapitalconnect.co.uk.

Bus

De National Express rijdt elke 15 minuten van zowel de noord als de zuidterminal naar London Victoria Coach Station. Een rit van circa 45 minuten. Prijs: 7,50 GBP voor een enkele rijs en 13,80 GBP voor een retour. De bus rijdt 4:25uur en 1:00uur naar de stad en 3:00uur en 23:30uur naar de luchthaven.

De EasyBus rijdt elke 15 tot 30 minuten naar Earl’s Court/West Brompton in het centrum van de stad. Deze rit kost 10 GBP voor een enkele reis. Beide busmaatschappijen biedt haar service aan tussen 5:15uur en 21:45 (richting stad) en 3:30uur en 23:30 uur (richting luchthavan). Een online kaartje is goedkoper.

Overige vliegvelden Londen:

Londen heeft 5 internationale luchthavens. Heathrow is de grote hub waar veel internationale reizigers overstappen. De overige luchthavens hebben een grotere nadruk op vakantiereizigers. Bij de zakenwijk Canary Wharf is City Airport ontwikkeld, speciaal voor de zakenreiziger. In 2012 opende de 6e luchthaven Londen Southend Airport, met het oog op de Olympische Spelen.

Autoverhuur Gatwick Airport

Auto huren in Londen? Via EasyTerra autohuur huur je een auto met het worry-free label inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Adresgegevens

London Gatwick Airport
West Sussex RH6 0NP
Groot-Brittannië

London Gatwick Airport, Crawley, South East, Verenigd Koninkrijk