Londen Stansted Airport (IATA afkorting: STN) is de derde luchthaven van Londen. Het is de belangrijkste basis van Ryanair, en biedt ook plaats aan andere low budget maatschappijen. Vanuit Nederland wordt er veel op gevlogen door EasyJet (vanaf Schiphol) en Ryanair (vanaf Eindhoven Airport). In 2019 verwerkte de luchthaven ongeveer 30 miljoen passagiers, het is daarmee een luchthaven van middelgrote omvang.

De luchthaven bestaat uit 1 moderne terminal met een ruim aanbod aan winkels en restaurants. Bekijk anders ook deze website over vliegveld Stansted.

Vliegen naar Londen

Voor vliegtickets naar Londen raden wij Tix.nl aan.  Zo vind je altijd de voordeligste tickets. Het is een van de grootste en meest betrouwbare vliegticket vergelijkwebsites van Nederland.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Londen: 354 kilometer.
  • Vliegtijd: ongeveer 40 minuten
  • Tijdsverschil met Nederland: 1 uur vroeger (GMT)
  • De luchthaven Stansted ligt 48 kilometer ten noordoosten van het centrum van Londen.

Taxi

Een taxi bij London Stansted Airport kun je reserveren bij de taxibalie in de aankomsthal. Een rit naar het centrum van Londen kost circa 120 GBP en duurt 70 minuten, zwaar afhankelijk van het verkeer. Je kunt een taxi ook vooraf reserveren, namelijk bij Taxi2Airport. Dan heb je zekerheid over hoe duur het is, dat hij klaarstaat en dat de chauffeur netjes is. Denk enkel nog even na over een eventuele fooi en je bent klaar!

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Autoverhuur op Stansted Airport

Wil je zorgeloos een auto huren op het vliegveld van Londen Stansted? Via EasyTerra autohuur huur je een auto met het worry-free label inclusief alle benodigde verzekeringen. Er zijn verder geen verborgen kosten. Wel zo fijn, zorgeloos reizen. Dat kan bij EasyTerra.

Openbaar vervoer vanaf vliegveld Stansted

Trein

De Stansted Express trein rijdt elke 15 minuten tussen de luchthaven en het Liverpool Street Station in het oosten van centraal Londen. De rit duurt 50 minuten en kost 19,40 GBP voor een enkele reis en 30,70 GBP voor een retour. Deze dienst is beschikbaar tussen 5:30uur en 00:30uur richting de stad en 4:10uur en 23:25uur richting de luchthaven. In de weekenden vertrekt de eerste trein richting de luchthaven om 4:40uur. Voor de actuele gegevens en de mogelijkheid om alvast online te reserveren gaat u naar www.stanstedexpress.com.

Bus

  • De bus is een goedkoper alternatief. Er zijn 3 verschillende busbedrijven. Het loont om van te voren te bekijken bij welke bestemming in het centrum u het liefst wordt afgezet.
  • De National Bus Express rijdt naar London Victoria Coach Station en kost 10 GBP voor een enkele reis of 17GBP voor een retour. www.nationalexpress.com.
  • Terravision brengt u voor 9 GBP naar Victoria Coach Station of Liverpool Street Station. Voor 14 GBP heeft u een retour. www.terravision.eu
  • De bussen rijden elke 15 à 30 minuten, ook ’s nachts. Het duurt een uur om het oosten van het centrum te bereiken. Victoria Coach Station in het westen ligt op 80 tot 90 minuten van de luchthaven. Online tickets kunnen goedkoper zijn.

Overige vliegvelden van Londen

Londen heeft 5 internationale luchthavens. Heathrow is de grote hub waar veel internationale reizigers overstappen. De overige luchthavens hebben een grotere nadruk op vakantiereizigers. Bij de zakenwijk Canary Wharf is City Airport ontwikkeld, speciaal voor de zakenreiziger. In 2012 opende de 6e luchthaven van Londen; Southend Airport. Dit was natuurlijk met het oog op de Olympische Spelen.

Adresgegevens

London Stansted Airport
Enterprise House
Bassingbourne Road
Essex CM24 1QW
Groot-Brittannië