Lyon Airport (IATA airport code: LYS) is een vliegveld dat twintig kilometer ten oosten van de Franse stad Lyon ligt. Vliegveld Lyon is vernoemd naar een piloot, genaamd Antoine de Saint-Exupéry. De volledige naam van deze luchthaven is dan ook Lyon-Saint Exupéry, maar in de volksmond wordt het vliegveld aangehaald als Lyon Airport. Het waaiervormige dak van het TGV-station, wat bij het vliegveld ligt, is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava.

Deze luchthaven vormt een belangrijke verbinding tussen de regio Rhône-Alpes en de rest van de wereld. Het vliegveld wordt druk bezocht met meer dan 11,7 miljoen passagiers op jaarbasis (2019). Lyon Airport is een belangrijke regionale hub voor Air France, Easyjet, Transavia France en Volotea. KLM Cityhopper en Air France verbinden vliegveld Lyon dagelijks met Schiphol Airport.

Als je op zoek bent naar goedkope vliegtickets is het zeker aan te raden om de website Tix.nl te bezoeken. Met behulp van deze sites kun je de beste deals vinden voor de reis die je wilt maken.

Van en naar Lyon Saint-Exupery Airport met de taxi

Taxi’s staan klaar bij de terminals om je naar de gewenste bestemming te brengen. Hou wel rekening met het dag- en nachttarief. In de avond en in de nacht betaal je een hoger tarief dan overdag. Overdag kost een taxiritje naar het centrum (treinstation) van Lyon zo’n €40 / €45, ‘s nachts kan dit €55 / €60 zijn. Mocht je helemaal naar Grenoble willen rijden dan kost dit zo’n €150.

De taxi is een prettige en veilige manier om vanaf of naar Lyon Saint-Exupery Airport te reizen. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Bestemmingen
Lyon Airport biedt niet alleen vluchten aan binnen Europa maar ook daarbuiten. Enkele voorbeelden van vluchten die deze luchthaven aanbiedt binnen Europa zijn Amsterdam, Milaan, Praag, Düsseldorf en Lissabon. In totaal biedt deze luchthaven binnen Europa 59 bestemmingen aan in 17 landen. Er worden ook vluchten gemaakt naar Afrika en het Midden-Oosten.

Bereikbaarheid
Vliegveld Lyon is zowel goed te bereiken met het openbaar vervoer, als met eigen vervoer. Airport Lyon ligt namelijk vlak langs verschillende snelwegen gesitueerd.

Trein
Om gemakkelijk van de luchthaven naar andere steden te reizen kun je gebruik maken van de befaamde TGV. Deze hogesnelheidstrein rijdt vanaf station Lyon-Saint-Exupéry TGV. Dit station ligt slechts op vijf minuten lopen van het vliegveld. De trein rijdt naar allerlei stations van de grote steden in Frankrijk zoals Parijs en Marseille.

Er is ook een zogenaamde Rhônexpress. De tram rijdt tussen TGV station Lyon-Saint-Exupéry van het vliegveld en het centraal station van Lyon (Lyon Part-Dieu) in de stad. In minder dan 30 minuten (waartussen je eventueel ook nog kunt overstappen op de metro) kom je aan in het centrum van Lyon. De Rhônexpress rijdt ongeveer 4x per uur. Tickets zijn te koop bij de automaten, de kosten zijn €14,50 voor een enkele reis en €27 retour. Een retour ticket is 12 maanden geldig. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis.

Bus
Er is een goede busverbinding tussen Lyon Airport en andere Franse steden. Er rijden regelmatig bussen van en naar Grenoble, Voiron, Bourg-en-Bresse en Annecy.

Auto
De luchthaven is gemakkelijk te bereiken per auto. De luchthaven kun je bereiken via de A432, op deze snelweg wordt ook met borden aangegeven welke afslag je moet hebben voor het vliegveld.

Parkeren
De luchthaven van Lyon biedt genoeg parkeerplaatsen aan tegen betaling. Afhankelijk van de tijd dat je de auto moet parkeren op Lyon Airport wordt er een parkeergebied geadviseerd. Het wordt aangeraden om van tevoren een parkeerplaats te reserveren via de website van het vliegveld. Tussen de verschillende terminals en parkeerplaatsen rijden gratis shuttle bussen. Het is dus geen enkel probleem om je auto achter te laten op een parkeergebied dat wat verder van vliegveld Lyon af ligt. Zo kun je bijvoorbeeld 2 weken parkeren voor €59, of 3 weken voor €79. Korter parkeren op Lyon Airport is relatief duur: 3 dagen kost €63 (€45 voor op de parkeerplaats die verder weg ligt).

Autoverhuur Lyon Airport

Auto huren in Lyon? Via EasyTerra autohuur huur je een auto met worry-free label inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Bekijk zelf op de website wat de mogelijkheden zijn!

Hotel
De luchthaven beschikt over vier hotels waar je gebruik van kunt maken. Al deze hotels zijn zeven dagen in de week geopend. Mocht je verwachten dat je moet overnachten op het vliegveld, dan is het aan te raden om van tevoren contact op te nemen met één van deze hotels. De hotels waar je contact mee op kunt nemen zijn het NH Hotel, Kyriad Hotel, Ibis Budget Hotel en het Best Western Hotel. Om de beste deal te vinden voor jou, is het vaak ook aan te raden om booking.com te bezoeken.

Adres Lyon Airport
Het adres van Lyon Aiport staat hieronder:

Aéroport Lyon Saint-Exupéry
BP 113
69125 Lyon
Frankrijk