Er zijn door de Russische oorlog in Oekraine geen vluchten meer van deze luchthaven naar west-Europese vliegvelden.

Moskou Sheremetyevo Airport (IATA afkorting: SVO) is de 2e luchthaven van Moskou en van Rusland, zo’n 40 kilometer ten noorden van de stad. De andere vliegvelden zijn Moskou Domodedovo en Moskou Vnukovo. Met bijna 50 miljoen passagiers in 2019 is het een grote luchthaven. Het is de thuisbasis van het Russische Aeroflot, partner van KLM. Beide maatschappijen vliegen tussen Amsterdam Airport en Moskou Airport. Ook Nordwind Airlines, Pegas Fly, Rossiya Airlines en Royal Flight hebben een basis op de luchthaven.

De terminals zijn geletterd. Aan de ene kant van de luchthaven zijn de terminals B & C, en aan de andere kant de terminals D, E & F. Deze laatste terminals zijn de nieuwere, en hier vertrekken de internationale vluchten. De oude naam voor dit deel van de luchthaven is Sheremetyevo II, waar het oude gedeelte Sheremetyevo I genoemd werd. Tussen de twee delen rijden shuttlebussen.

Denk er aan om een pen mee te nemen voor de douaneformulieren, want pennen zijn hier niet te leen.

Tijdens de coronacrisis was terminal E gesloten.

Vliegen naar Moskou Airport

Voor vliegtickets naar Moskou Sheremetyevo Airport raden wij Tix.nl aan. Zo vindt u altijd de voordeligste tickets.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Moskou: 2151 kilometer
  • Vliegtijd: ongeveer 4 uur
  • Tijdsverschil met Nederland: 3 uur later (GMT +4)
  • Moskou Sheremetyevo Airport ligt 29 kilometer ten noordwesten van het centrum van Moskou.

Taxi vliegveld Sheremetyevo

Een taxichauffeur in de terminal is niet betrouwbaar. Gebruik daarom of een taxi bij de taxikiosken in de aankomsthal, of nog beter: een taxi via Taxi2Airport, een merk van het Nederlandse Transferz. Beide taxi’s kosten ongeveer 60 euro naar het centrum van Moskou. De taxi is een prettige en veilige manier om vanaf of naar Moskou Shermetyevo Airport te reizen. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Autoverhuur Moskou Sheremetyevo Airport

Auto huren in Moskou? Via EasyTerra autohuur huur je een auto met worry-free label inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Wel handig in een land zoals Rusland, eigenlijk wel noodzakelijk zelfs.

Openbaar vervoer

Trein en metro

De Airport Express trein rijdt 2x per uur (reistijd: 50 minuten) van terminal E naar het Belorusskaya station, in het noordelijk deel van het centrum van Moskou. Het is ook goed te lopen vanaf terminal D of terminal F. Kom je aan op terminal A of B, geen probleem! Er is een automated people mover. Er zijn twee tussenstops: Okruzhnaya, zo’n 15 minuten voor de laatste stop en Savyolovskaya, zo’n 5 minuten voor het eindstation: Belorusskaya. Hier kun je eventueel overstappen op de groene metrolijn 2 (Zamoskvoretskaya) om in 5 minuten naar het rode plein te reizen (stap dan ook bij Teatralnaya). Een treinticket kost 399 roebels, een metroticket kost 57 roebels. Tickets zijn zowel online als op de stations te koop.

Het metronetwerk van Moskou is een van de grootste ter wereld, maar aanduidingen zijn enkel in het Russisch. Het is dan ook handig om de stations te tellen, of om de verschillende schrijfstijlen van het Russisch te begrijpen om de juiste halte te herkennen.

Bus

Je kunt ook met bus naar de stad. Bij terminal F stap je in bus 851 richting Rechnoy vokzal Station. Daar stap je uit, en kun je de metro nemen richting het centrum van Moskou. Die reistijd is iets meer dan 20 minuten. Net als hierboven wordt Teatralnaya gezien als centrum van Moskou. De bus kost ongeveer 55 roebels en duurt bijna een uur, de metro kost 57 roebels en duurt iets meer dan 20 minuten. Tip: gebruik Google Maps door van tevoren de kaart te downloaden.