Porto Airport (IATA afkorting: OPO), ook wel bekend als Pedras Rubras Airport (rode stenen), is het tweede belangrijkste vliegveld van Portugal. De luchthaven is niet erg groot maar in de zomermaanden kan het behoorlijk druk worden op Porto Airport. Hoewel het niet altijd mooi weer is, is het toch een stad waar veel te doen is. In de zomer is de kans op het mooie weer een stuk groter, dus vanzelfsprekend kan het dan vrij druk zijn in de stad. In 2023 gebruikten meer dan 15 miljoen passagiers het vliegveld van Porto. Wil je van het vliegveld naar de stad, dan kun je het beste de metro gebruiken. Hieronder staat die optie uitgewerkt.

KLM en Transavia vliegt vanuit Amsterdam naar Porto Airport, Ryanair vliegt vanaf Porto Airport naar Eindhoven. Ryanair is tevens de grootste gebruiker van de luchthaven van Porto. De Ierse maatschappij vliegt ook vanaf Porto naar Weeze Airport, net over de Duitse grens ter hoogte van Venray. Ten slotte vliegt ook Brussels Airlines naar Porto Airport, via Brussels Airport.

Vliegen naar Porto

Voor vliegtickets naar Porto raden wij Tix.nl aan. Hier vind je vaak de voordeligste vliegtickets.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Porto: 1611 kilometer
  • Vliegtijd: ongeveer 2 uur en 45 minuten
  • Tijdsverschil met Nederland: een uur vroeger (GMT)
  • Porto Airport ligt 11 kilometer ten noordwesten van het centrum van Porto.

Van en naar Porto Airport met de taxi

De taxistandplaats van vliegveld Porto vind je zodra je de terminal uitloopt. Je kunt normale auto’s vinden maar als je met een grotere groep bent dan kun je ook minivans vinden. Een rit duurt ongeveer 20 minuten en kost met een normale auto (minivans zijn duurder) ongeveer 30 euro. In het weekend, ‘s nachts of op feestdagen kun je rekenen op een toeslag van ongeveer 20%. De rijen zijn op het vliegveld vaak wel te doen, maar er kunnen zeker lange rijen zijn.

Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Metro, bus en autoverhuur bij vliegveld Porto

Metro

Omdat de afstand tussen de luchthaven van Porto en het centrum van Porto 11 kilometer is, is er iets nodig dat snel en zonder onderbrekingen richting de stad gaat. Gelukkig is er goed openbaar vervoer en dan wel een metro. De paarse lijn E van Porto brengt je met de metro van vliegveld Porto naar het centrum van de stad Porto. 4x per uur gaat deze metro vanaf 06:00 tot 00:30. De reistijd naar Trinidade is iets minder dan 30 minuten. Trinidade wordt gezien als het centrum van Porto. Dit is verder ook een knooppunt in het metronetwerk van Porto met lijnen A, B, C, D en F.

Hoe bereik je het metrostation en wat zijn de prijzen?

Je loopt in een paar minuten naar het metrostation op niveau -1. Het is het beginpunt van lijn E dus je kunt niet per ongeluk de verkeerde kant op gaan; de richting is Estádio do Dragão oftewel het voetbalstadion van FC Porto. Iets voor het eindstation zit station Campanhã, dit is een van de 2 grote treinstations. Het andere treinstation is São Bento welke je kunt bereiken met een overstap op Trinidade. Een ticket (je hebt Z4 nodig) kost €2,25 maar je hebt ook een ticket zelf nodig a €0,60. De prijs van een ticket is dus totaal €2,85, maar dat is voor een enkele reis. Je kunt ook een 24 uurs ticket kopen, dat kost inclusief dat ticket €9,10. Je kunt tickets kopen bij de gele automaten op het vliegveld, maar ook in de metrostations in de stad Porto.

Bus naar Braga en Guimarães

Je kunt ook met de bus van GET BUS. Dit is een busmaatschappij met routes naar belangrijke steden in de omgeving zoals Braga en Guimarães. De steden liggen beide ten noordoosten en Braga ligt iets verder. De bus naar Braga gaat zo’n 14 x per dag voor €9 enkele reis en €16 retour. De reis naar Guimarães kost €8 of €14 en gaat 10x per dag. De reistijd is iets minder dan een uur, 45 tot 55 minuten. Je kunt tickets online kopen of via de ticketbalie op Porto Airport. Kinderen vanaf 4 jaar zijn halve prijs, daaronder gratis.

Autoverhuur Faro Airport

Wil je een auto huren bij de luchthaven van Porto? Dat kan met one partner EasyTerra autohuur. Hoe onderscheidt Easyterra zich van de rest? Simpel! Door het worry-free label. Je kunt zo een auto huren met alle verzekeringen die je eventueel nodig hebt zodat je geen zorgen hebt onderweg. Je kunt dit label ook uitzetten door te zien wat het kost om niet optimaal verzekerd te zijn, zodat je zelf een optimale keuze kunt maken. Je kunt via EasyTerra een auto huren bij een van de vele aanbieders van huurauto’s op het vliegveld: Avis-Budget, Europcar, Goldcar-Interrent, Guerin, Alamo, Enterprise, National, Hertz, Thrifty, Dollar, Firefly en Sixt. De balies zijn te vinden in de aankomsthal en zijn open tot 24:00. De huurauto’s zelf haal je op op de parkeerterreinen. Die zijn niet direct bij de terminal maar er rijden shuttlebussen van de huurauto aanbieders.

Adresgegevens

Oporto Airport
4470-558 Vila Nova da Telha
Portugal

Aeroporto Francisco Sá Carneiro, Rua de Trás, Guardeiras, Moreira, Maia, Porto, 4470-656, Portugal