Praag Vaclav Havel Airport (IATA afkorting: PRG), tot begin 2012 bekend als Ruzyne Airport  is een kleine, moderne luchthaven die bij herhaling is gekozen tot beste luchthaven van Oost-Europa. Passagiersvluchten komen aan bij Terminal T1 en T2 die op korte loopafstand van elkaar liggen. Op vliegveld Praag worden relatief hoge prijzen voor eten en drinken gerekend, zeker ten aanzien van de Tsjechische standaard.

Praag is de hoofdstad van Tjechië, en een van de meest sprookjesachtige bestemmingen van Europa. Sinds de Tsjechische toetreding tot de Europese Unie groeit Praag nog meer uit tot een van de hotspots van het continent. Dagelijks vliegen Czech Airliners (Skyteam), KLM en Easyjet naar Praag Airport. Transavia en Ryanair maken de vlucht vanuit Eindhoven. In 2023 vlogen bijna 14 miljoen mensen vanaf of naar het vliegveld.

Vliegen naar Praag

Voor vliegtickets naar Praag Ruzyne Airport raden wij Tix.nl aan. Hier vind je vaak de voordeligste vliegtickets.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Praag : 711 kilometer.
  • Vliegtijd: ongeveer 1 uur
  • Tijdsverschil met Nederland: geen (GMT +1)
  • Praag Vaclav Havel Airport ligt 17 kilometer ten noordwesten van het historische centrum van Praag.

Taxi vanaf vliegveld Praag

Bij Terminal A bevinden zich de taxi’s van Airport Cars, en bij beide terminals kun je de opvallend gele taxis van AAA-taxi’s vinden. Airport Cars rekent een vaste prijs naar het centrum van 650 CZK. Deze zilverkleurige volkswagen passats zijn ook gemakkelijk te herkennen. AAA-taxi’s gebruikt vaak wat oudere Tsjechische wagens met chauffeurs die minder goed Engels spreken. Ze rijden op de meter. Dit zou een prijs van 600 tot 700 CZK moeten opleveren voor een rit naar het centrum. AAA-taxi’s heeft een meer vriendelijke reputatie. Taxichauffeurs in Praag hebben de neiging om een hoge prijs te vragen aan toeristen. Spreek duidelijk een prijs af voordat je in de taxi stapt.

De taxi is een prettige en veilige manier om vanaf of naar Praag Vaclav Havel Airport te reizen. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Openbaar vervoer vanaf vliegveld Praag

Trein

Er is nog geen treinverbinding van het vliegveld naar Praag. Men praat al jaren over een verbinding met een snelle trein naar het centrum.

Bus

Direct buiten de terminals bevinden zich enkele busdiensten naar Praag. De meest frequente en snelle stadsbusdiensten zijn lijn 119 die elke 5 tot 20 minuten de rit naar het metrostation Dejvicka (lijn A) maakt, en lijn 100 die elke 15 tot 30 minuten naar metrostation Zlicin (lijn B) rijdt. De busrit duurt respectievelijk 30 en 20 minuten. Beide metrolijnen kruizen elkaar in het centrum bij het beroemde Wenceslasplein.

Sinds enkele jaren rijdt tevens de Airport Express Bus (zie ‘AE’ op de voorkant van de bus) rechtstreeks naar het centraal station van de stad. De service is beschikbaar tussen 5:00 uur en 22:00 uur, en rijdt elk half uur. Een buskaartje kost 30 CZK, een Airport Express Bus kaartje kost 50 CZK. Als je een OV-kaart voor 1 of meerdere dagen koopt kun je daarmee reizen in de stadsbussen vanaf de luchthaven naar de metrostations en verder. ’s Nachts kun je gebruik maken van nachtbus 510 in de richting van Divoka Sarka. In Praag stap je over op de nachttram die naar Náměstí Republiky en Wenceslasplein gaat. Beide pleinen liggen in het hart van de stad.

Minibus

Zoals in meer Oost Europese steden beschikt het vliegveld van Praag over een minibus service. Je kunt bij uitgangen van de terminals een kaartje kopen bij een servicebalie van het bedrijf Cedaz.
Je kunt voor 120 CZK per een enkele reis naar een vaste bestemming in het centrum gebracht worden, het plein Náměstí Republiky. De service rijdt ongeveer elk half uur, tussen 7:00 uur en 19:00 uur. Het kan voorkomen dat je langer moet wachten zodat de minibus voller geraakt. Voor een toeslag word je op een gewenste locatie afgezet.
Met een groepje is deze aanbieding even laag geprijsd. Als je een retour koopt kunt je het hotel in Praag vragen om voor de terugreis de minibus te bellen zodat je bij het hotel wordt opgehaald.
Let op: De concurrent van Cedaz, ‘Prague Airport Transfers‘, die volgens exact hetzelfde principe opereert rekent een veel hogere prijs.

Autoverhuur Praag Airport

Auto huren in Praag? Via EasyTerra autohuur huur je een auto met het worry-free label inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Adresgegevens

Praha Vaclav Havel Airport
Letište Praha s.p.
160 08 Praha 6
Tsjechië

Letiště Václava Havla Praha, Praag, Praha, Tsjechië