Foto gemaakt door: Kgbo

Warschau Chopin Airport (IATA afkorting: WAW), vroeger bekend als Warsaw Okecie Airport is de thuisbasis van LOT Polish Airlines, en een belangrijke hub voor Wizz Air, Enter Air en Smartwings. De Poolse maatschappij LOT en de KLM voeren dagelijkse vluchten uit tussen Amsterdam en Warschau. Wizz Air vliegt van Eindhoven naar de Poolse hoofdstad. Met bijna 19 miljoen gebruikers in 2019 is Warschau Airport in Europa een middelgrote luchthaven. Er is een ondergronds treinstation, operationeel sinds 2012 en er rijden een groot aantal bussen voor een lage prijs naar het centrum van de stad Warschau.

De meeste vluchten vertrekken van de North Hall (geopend in 2008), gelegen naast de kleinere South Hall. De south hall is in 2015 herontworpen en daarmee de nieuwste van de twee. Samen is het 1 terminalcomplex met de naam terminal A.

Lees hieronder meer over het openbaar vervoer (trein en bus).

Vliegen naar Warschau Airport

Voor vliegtickets naar Warschau Chopin Airport raden wij Tix.nl aan. Zo vind je altijd de voordeligste vliegtickets.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Warschau: 1098 kilometer
  • Vliegtijd: ongeveer 2 uur
  • Tijdsverschil met Nederland: geen (GMT +1)
  • Warschau Chopin Airport ligt 10 kilometer ten zuiden van het centrum van Warschau.

Taxi

Vermijd taxichauffeurs die in de terminal hun klanten zoeken, ze rekenen veel te hoge prijzen. De taxibedrijven MPT, Ele, en iTaxi worden aanbevolen door de luchthavenautoriteiten. Deze taxi’s staan bij de uitgangen van de terminal. De typische prijs voor een rit naar het centrum is circa 40 PLN in de nacht, en overdag iets minder, doch niet mer dan 3 PLN per kilometer (op zondag meer) en een starttarief van 6 PLN. Je hebt recht op een bon. Het Poolse woord hiervoor is ‘rachunek’. Een fooi wordt gewaardeerd. Bekijk hier de gangbare prijzen voor taxi’s vanaf Warschau Airport. Je kunt ook een Uber nemen.

De taxi is een prettige en veilige manier om vanaf of naar Warschau Chopin Airport te reizen. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Openbaar vervoer vanaf vliegveld Warschau

Trein

Sinds 2012 is het ondergrondse treinstation (Warszawa Lotnisko Chopina) operationeel. Vanaf de terminal is het een paar minuten lopen. Er vertrekt 4x per uur een trein naar de stad Warschau, de treinmaatschappijen zijn SKM en KM. Je kunt zowel trein S3 als RL nemen, de reistijd is voor beiden zo’n 20 minuten. Er zijn 6 stops waar je eventueel kunt uitstappen, makkelijk als je ten westen van het centraal treinstation (Warszawa Centralna) van Polen moet zijn.

Een ticket kost 4,4 PLN, ongeveer een euro, verkrijgbaar bij automaten bij de platformen. Je kunt ook voor 15 PLN een one-day ticket kopen, dan kun je de hele dag gebruik maken van het openbaar vervoer. Ze zijn geldig in de trein (zowel SKM als KM treinen) maar ook in de bus, metro en tram in de Poolse hoofdstad Warschau. Jonge kinderen (t/m 6 jaar) reizen gratis, kinderen t/m 16 jaar betalen de helft van de prijs.

Bus

Het busstation bevind zich tussen de aankomsthal en de parkeergarage. Tussen 4:40uur en 23:00uur rijden de bussen 175 en 188 tussen de luchthaven Warschau Frederic Chopin Airport en het centrum van de stad (onder andere het hoofdstation). Daarna is er de nachtbus N32. Een enkele reis kost 3,60 PLN, en is te koop bij kiosken. In de bus zelf kan ook een kaartje worden gekocht met gepast geld, maar loopt u het risico op een kapot automaat of een weigerachtige chauffeur indien deze laat is. Let op of het kaartje nog gevalideerd moet worden bij het instappen. Indien u reist met een ongeldig kaartje kunt u in Polen een zeer hoge bekeuring krijgen.

Ook de Polski Express Coaches kunnen gebruikt worden om in Warschau te komen, maar zijn een gangbaardere optie als u naar een andere stad in Polen moet. Ze bieden meer dan 30 bestemmingen.

Autoverhuur op Warschau Airport

Auto huren in Warschau? Via EasyTerra autohuur huur je een auto inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.