Wenen International Airport (IATA afkorting: VIE) wordt vaak Schwechat Airport genoemd naar de naam van het district waar de luchthaven gelegen ligt. Het is een moderne, middelgrote luchthaven in Oostenrijk waar jaarlijks voor corona ruim 31 miljoen mensen gebruik van maakten (2019) In 2022 was nog onder het niveau van voor corona, 23,7 miljoen.

Vanaf 2019 werd er gewerkt aan Concourse C en in 2021 was dit klaar. In 2023 was concourse D klaar.

Er werd tot 2020 druk gebouwd aan een flinke uitbreiding van de terminals. Eind 2020 was dit voltooid. Het vliegveld bestaat uit1 terminalgebouw, opgedeeld in 4 hallen, genaamd Terminal 1, 1A, 2 en Terminal 3. Elke terminal heeft een pier, de West Pier en de Oost Pier.

Austrian Airlines en KLM vliegen dagelijks vanaf Schiphol naar Wenen International Airport, en Transavia vloog tot 2019 vanaf Rotterdam naar de Oostenrijkse hoofdstad. Ook groot zijn Ryanair en Wizz Air. De Weense luchthaven ligt een uur van de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

Vliegen naar Wenen

Voor vliegtickets naar Wenen Airport raden wij Tix.nl aan. Zo vind je altijd de voordeligste tickets.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Wenen: 956 kilometer
  • Vliegtijd: ongeveer 1 uur en 50 minuten
  • Tijdsverschil met Nederland: geen (GMT +1)
  • Wenen International Airport ligt 18 kilometer ten zuidoosten van het historische centrum van Wenen.

Taxi

De taxiprijs voor een rit tussen het centrum en de luchthaven staat in Wenen niet vast. Onderhandel een goede prijs voordat je instapt. Het zou overdag niet meer moeten kosten dan €50, richting de vliegveldkant (zuidkant) van de stad Wenen.

Je kunt nog beter een taxi van tevoren bestellen. Taxi2Airport zorgt dan in ieder geval voor het elimineren van een wachtrij. De taxichauffeur staat namelijk op jou te wachten, rijdt in een mooie auto en spreekt Engels. Alles is gecontroleerd door Taxi2Airport, ze werken alleen maar samen met betrouwbare bedrijven. Verder is Taxi2Airport een Nederlands bedrijf met een Nederlandse klantenservice, wat natuurlijk erg prettig is.

Openbaar vervoer vanaf vliegveld Wenen

Het vliegveld Wenen Airport heeft overdag goede verbindingen met het openbaar vervoer. ’s Nachts kun je enkel met de nachtbus of de taxi in Wenen komen.

Trein en metro

De regionale treinen van de S-Bahn doen ook de luchthaven aan. Lijn S7 brengt je in 24 minuten naar het centraal station van Wenen, Wien-Mitte genaamd. Een enkele reis kost 4,30 Euro. Kinderen t/m 15 jaar kosten de helft en tot en met 5 jaar reist gratis. De trein rijdt tussen 5:00uur en 22:00uur naar de luchthaven en tussen 5:30 en 22:30 naar de stad. Wien-Mitte is een kruispunt in het zeer efficiënte metronet (U-bahn) van Wenen waarmee je ook in het centrum overal kunt komen.

De City Airport Train (CAT) doet 16 minuten over het traject Wenen-stad <–> vliegveld Wenen, maar kost beduidend meer: 9 Euro voor een enkele reis en 16 Euro voor een retour. Deze trein rijdt tussen 5:38uur en 23:00uur richting de luchthaven en tussen 6:05 en 23:35 naar de stad.

Beide treinen rijden 2 keer per uur.

Bus

Vienna AirportLines bussen rijden drie routes. Een bus gaat naar het Schwedenplatz, op 5 minuten lopen van de Stephansdom in het hart van de oude stad. Een tweede lijn rijdt naar het Westbahnhof (tot 23:00uur) en de derde lijn naar het Vienna International Center (tot 20:00uur) waar de Verenigde Naties zijn gevestigd. Deze lijn komt via het oosten van de stad.

De lijn naar Schwedenplatz rijdt gedurende de hele dag en nacht. Op alle eindbestemmingen vind je een aansluiting op de metro. Een enkele rit kost 7 Euro en een retour 12 Euro.

Autoverhuur op Wenen Airport

Op het vliegveld van Wenen kun je natuurlijk ook een auto huren. Het is een Europese stad dus er wordt gewoon op een normale manier gereden. Het enige dat je nodig hebt is een huurauto vergelijkingswebsite zoals EasyTerra. Hier kun je het worry-free label aanvinken waardoor je een auto echt zonder zorgen huurt. Diefstal, check. Schade check. Alle verzekeringen, check. Leeftijdstoeslag, is ook transparant.

Naar Bratislava

Er zijn dagelijks 10 rechtstreekse bussen van het vliegveld naar Bratislava, deze kosten 5 tot 100 euro, afhankelijk van welke bus en welke tijd je het wilt boeken. Je kunt ook met Postbus/Slovaklines via de Sudtirolerplatz naar Bratislava voor zo’n 10 euro.

Je kunt ook met de regiotrein van de S-Bahn naar Wolfsthal bij de grens reizen en daar overstappen op de regiobus 901 naar het centrum van Bratislava. Het is 45 minuten met de trein en 15 minuten met de bus. Bij elkaar kost dat ongeveer 7,50 Euro.

Er is geen vaste prijs of richtprijs voor een taxireis naar Bratislava. Check uber of boek een taxi vooruit via Taxi2Airport (hierboven).

Adresgegevens

Vienna International Airport
P.O. Box 1
A-1300 Wien Flughafen
Oostenrijk

Luchthaven Wenen, Gemeinde Klein-Neusiedl, Niederösterreich, Oostenrijk