In Nederland zijn er vijf vliegvelden vanwaar er commercieel wordt gevlogen. Deze vijf vliegvelden staan allemaal op AirportCheck.nl. Schiphol Airport is daarbij verreweg het grootste vliegveld van Nederland, dit vliegveld is zelfs de nr. 3 van Europa. De statistieken van de vijf airports in Nederland, gerangschikt op het aantal passagiers per jaar (cijfers van 2023).

# Vliegveld Miljoenen passagiers (2023) Miljoenen passagiers (2019)
1 Schiphol Amsterdam Airport 61,7 71,7
2 Eindhoven Airport 6,9 6,8
3 Rotterdam the Hague Airport 2,2 2,1
4 Maastricht Aachen Airport 0,22 0,43
5 Groningen Airport Eelde 0,11 0,18

Luchtvaart en vliegvelden in Nederland

Voor Nederland is de luchtvaart altijd belangrijk geweest. De eerste vlucht boven ons land vond dan ook al meer dan 100 jaar geleden plaats: in 1909. 10 jaar later werd de koninklijke luchtvaartmaatschappij opgericht, vaak afgekort tot KLM. De KLM is de oudste onder de eigen naam opererende vliegtuigmaatschappij. De KLM is altijd belangrijk geweest voor de Nederlandse economie en is tot op de dag van vandaag na defensie, de politie en de Rabobank de grootste werkgever van Nederland. In 2004 ging de KLM samen met Air France. Tegenwoordig opereert de luchtvaartgroep onder de naam Air France-KLM. Het is een van de grootste leden van SkyTeam.

Ook Amsterdam Schiphol Airport is een grote werkgever, vooral in de regio Amsterdam. Het is de basis voor airlines zoals KLM, Transavia en TUI (voormalig Arkefly). Ruim 62.000 mensen werken er op de nationale luchthaven van Nederland. Schiphol is het op vier na grootste vliegveld in Europa. De laatste tijd zijn de regionale luchthavens zoals Eindhoven en Rotterdam ook erg aan het groeien. De eigenaar van Schiphol is de Schiphol Group, die behalve Schiphol ook nog volledig eigenaar is van Rotterdam Airport en Lelystad Airport. Het bezit tevens 51% van de aandelen van Eindhoven Airport.

Binnenkort zes vliegvelden in Nederland?

Lelystad Airport was de beoogde uitbreiding voor Schiphol. De Royal Schiphol Group is volledig eigenaar van het vliegveld van Lelystad en de luchthaven van Schiphol zelf zat tegen het maximale toegestane aantal vliegbewegingen aan. Het ligt voor de hand om de vakantievluchten naar Lelystad Airport over te hevelen omdat hier geen transfer aan te pas komt. Schiphol is juist enorm sterk in de transfer-mogelijkheden. Niet alle prijsvechters willen hieraan beginnen omdat de drempel om naar Lelystad te komen ook aanwezig is; niet alle mensen komen met de auto en met het openbaar vervoer is het zesde vliegveld van Nederland gewoon veel minder goed bereikbaar. Komt hier verandering in? De tijd zal het uitwijzen.

Nederland feiten:

  • Nederland heeft de euro sinds 2002.
  • De tijdzone in Nederland is ook CET, oftewel UTC+1.
  • De talen die worden gesproken in Nederland zijn Nederlands en in de provincie Friesland Fries.

Boek de goedkoopste vluchten vanuit Nederland.

Autoverhuur in Nederland

Auto huren in Nederland? Via EasyTerra autohuur huur je een auto met het worry-free label inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Eindhoven Airport, Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland

Maastricht Aachen Airport, Beek, Limburg, Nederland

Rotterdam The Hague Airport, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland

Luchthaven Schiphol, Haarlemmermeer, Noord-Holland, Nederland

Groningen Airport Eelde, Tynaarlo, Drenthe, Nederland