Sydney Kingsford Smith Airport (IATA afkorting: SYD) is de belangrijkste luchthaven van Australië. Met ruim 44 miljoen passagiers in 2019 hoort het vliegveld van Sydney net bij de 30 drukste vliegvelden ter wereld. Het is de thuisbasis van Qantas en de toegangspoort tot de grootste stad Down Under. Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Australië. Er dient te worden overgestapt in Zuid-Oost Azië.

Deze luchthaven van Sydney heeft 3 terminals. Terminal 1 is de internationale terminal, Terminal 2 biedt plaats aan regionale maatschappijen en Terminal 3 vooral aan de binnenlandse vluchten van Qantas. De internationale Terminal 1 ligt aan de andere kant van de start- en landingsbaan dan de overige terminals. Vanwege een transfer met de gratis Air Side Shuttle, dient rekening te worden gehouden met een minimum overstaptijd van meer dan een uur. Het is mogelijk om met bijvoorbeeld bus T1 te gaan, maar deze kost 6,70 AUD. Als je de tijd hebt kun je zelfs te voet door de buitenlucht naar de andere terminals. Dit duurt een klein uur en biedt mooi uitzicht op landende vliegtuigen.

Vliegen naar Sydney

Voor vliegtickets naar de wereldstad Sydney raden wij Tix.nl aan. Zo vind je altijd de voordeligste tickets. Deze website heeft vaak goede aanbiedingen en kan vaak goedkoper vliegtickets aanbieden dan luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Sydney: 16.747 kilometer.
  • Vliegtijd: ongeveer 20 uur
  • Tijdsverschil met Nederland: 10 uur later (GMT +11)
  • Sydney Kingsford Smith Airport ligt 6 kilometer ten zuiden van het centrum van Sydney.

Taxi

Taxi’s rijden op de meter. Een taxi naar het centrum kost circa 30 AUD naar het centrum van Sydney, 35-40 AUD naar The Rocks, 50 AUD naar Manly en 80 – 100 AUD naar Parramatta. De tol voor de Eastern Distributor route ad 5,50 AUD wordt doorberekend, evenals de luchthaven toeslag van 3 AUD.

De taxi is een prettige en veilige manier om vanaf of naar Sydney Kingsford Smith Airport te reizen. Wil je bij aankomst of vertrek zekerheid over de prijs, een nette chauffeur, geen gedoe met afrekenen in de taxi én zeker weten dat er een taxi voor je klaar staat, dan kun je voordelig en van te voren een taxi reserveren via Taxi2Airport. Het is heel prettig als bij aankomst de chauffeur bij de gate of het afgesproken meeting point in de luchthaven klaar staat om je koffers aan te pakken.

Vind hier de beste prijs voor je vliegveld-taxi.

Auto huren

Australië is een veilig land om een auto in te rijden, het enige verschil is dat je links rijdt. Hier wen je vrij snel aan! Wil je een auto huren, dan kan dat op het vliegveld. Vergelijk snel en eenvoudig de autoverhuurbedrijven bij EasyTerra. Zorg ervoor dat je het worry-free label aanklikt, dan is een auto huren echt inclusief alles!

Openbaar vervoer vliegveld Sydney

Trein

Het vliegveld van Sydney heeft 2 treinstations, 1 bij de internationale terminal T1 (Sydney International Airport Station) en 1 bij de nationale terminals T2 en T3 (Sydney Domestic Airport Station). De lijn die langs deze stations loopt is de T8 Airport & South Line van NSW, ook wel aangeduid als de groene lijn. De reistijd naar het centraal station van Sydney is slechts 12 minuten vanaf de internationale terminal! Er zijn een paar stops, de domestic terminal, Mascot en Green Square. Daarna gaat de trein verder naar de stations bij het water; Museum, St. James, Circular Quay en Wynyard. Volwassenen betalen 4,50 AUD, kinderen 2,20 AUD. Vanaf of naar het vliegveld geldt een toeslag van respectievelijk 14,90 AUD en 13,20 AUD waardoor de totale prijs voor volwassenen neerkomt op 19,40 AUD. De trein rijdt iedere paar minuten en buiten de spits minimaal ieder kwartier.

Klik op de kaart van de treinen in Sydney hiernaast om te vergroten.

Bus

De trein is de meest gangbare optie. Wil je toch een bus nemen dan kan dat. Bussen direct naar het centrum bestaan echter niet. Er is ook niet veel ruimte voor bagage, houd hier rekening mee. De lokale bus 400 richting Bondi Junction via Eastgardens is de goedkoopste optie. De bus vertrekt bij Terminal 1 en Terminal 3. Het kost 4,60 AUD naar Eastgardens waar je kunt overstappen op een andere bus. Eenmaal hier kun je bus 392 nemen naar Circular Quay, dit is in het centrum van Sydney. Een ticket voor bus 392 kost 6,00 AUD, waardoor de totale prijs 10,60 AUD is. De totale reistijd is zo’n 80 minuten.

Adresgegevens

Sydney International Airport
Locked Bag 5000
International Terminal
NSW 2020
Sydney
Australia

Sydney Airport, New South Wales, Australia