Voor Spanje is de luchtvaart onderdeel van de belangrijkste economische pilaar; het toerisme! Behalve de grote luchthavens van Madrid en Barcelona, zijn er nog tal van drukke luchthavens waar miljoenen zonaanbidders elk jaar naartoe reizen. Langs de Costa’s zijn er de vliegvelden van Valencia, Alicante, Malaga en Sevilla, welk ook bijzondere stedentrip bestemmingen zijn. De eilanden zijn geheel afhankelijk van hun luchthaven. Palma de Mallorca Airport verandert in de zomermaanden in een van de drukste luchthavens van Europa, en is het grootste vakantievliegveld van het Europese continent.

Drukste Spaanse vliegvelden in 2023

# Vliegveld Miljoenen passagiers (2023)
1 Madrid Barajas Airport 60,2
2 Barcelona El Prat Airport 49,9
3 Palma de Mallorca Airport 31,1
4 Málaga costa del Sol Airport 22,3
5 Alicante-Elche Airport 15,7
6 Gran Canaria Airport 13,9
7 Tenerife South Airport 12,3
8 Valencia Airport 9,9
9 Ibiza Airport 8,9
10 Lanzarote Airport 8,2
11 Sevilla Airport 8,1
  Menorca Airport 4,0
  La Gomera Airport 0,113

Luchtvaart in Spanje

Spanje heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in de luchthavens. Madrid, Barcelona, Valencia en Alicante hebben mooie nieuwe terminals gekregen. De terminal van Málaga wordt verbouwd. Het binnenlandse vliegverkeer is enorm. De luchtbrug of ‘puente aereo’ tussen Madrid en Barcelona is met bijna duizend vluchten per week lange tijd de drukste lijn ter wereld geweest. Anno 2024 is dat het overigens al jaren niet meer.

Sinds 2007 is het aantal binnenlandse reizigers op Madrid Barajas Airport met bijna 30% gedaald, vooral dankzij de economische neergang in Spanje, en de uitbouw van het netwerk van hogesnelheidstreinen ‘AVE’. Toch groeit in heel Spanje de luchtvaart nog gestaag. En daar is het toerisme debet aan. In 2017 werd er overigens alweer een record neergezet.

Ryanair en Easyjet spelen een belangrijke rol op steeds meer Spaanse vliegvelden. De nationale luchtvaartmaatschappij Iberia heeft er veel last van, maar bouwt wel met succes aan een steeds belangrijkere positie voor Europeanen die naar Zuid-Amerika reizen en vice versa.

Vueling begon als de ‘nationale’ maatschappij van Catalonië, en de belangrijkste speler in Barcelona. Ze manifesteert zich als een lagekosten maatschappij, en heeft veel verbindingen met Schiphol. De route Barcelona-Amsterdam is veruit de drukste internationale route van en naar Barcelona. Vueling is tegenwoordig onderdeel van IAG, de International Airlines Group. Tussen Amsterdam en Barcelona, alsmede Amsterdam en Madrid vliegen maarliefst 5 maatschappijen.

Praktische informatie:

Tijdzone: Er is geen tijdsverschil tussen Spanje en Nederland. Spanje zit in de Midden-Europese Tijd +1, net als Nederland
Munteenheid: Euro

Autoverhuur in Spanje

Auto huren in Spanje? Via EasyTerra autohuur huur je een auto inclusief alle benodigde verzekeringen en zonder verborgen kosten. Zelfs het eigen risico wordt aan je terugbetaald bij schade of diefstal en je kunt een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.

Aeropuerto de Madrid-Barajas Adolfo Suárez, Madrid, Comunidad de Madrid, Spanje

Aeroport Barcelona - el Prat Josep Tarradellas, el Prat de Llobregat, Catalunya, Spanje

Aeropuerto de Málaga-Costa Del Sol, Málaga, Andalucía, Spanje

Aeropuerto Alicante, Elx / Elche, Comunitat Valenciana, Spanje

Aeropuerto de Valencia, Manises, Comunitat Valenciana, Spanje

Aeroport d'Eivissa - es Codolar, Sant Josep de sa Talaia, Illes Balears, Spanje

Aeropuerto de Sevilla, Sevilla, Andalucía, Spanje

Aeroport de Menorca, Maó, Illes Balears, Spanje

Aeroport de Palma - Son Sant Joan, Palma, Illes Balears, Spanje

Aeropuerto de Gran Canaria, Ingenio, Canarias, Spanje

Aeropuerto de Tenerife Sur, Granadilla de Abona, Canarias, Spanje

Aeropuerto de La Gomera, Alajeró, Canarias, Spanje