Quito Mariscal Sucre International Airport (IATA afkorting: UIO), is de belangrijkste luchthaven van Ecuador. In 2019 reisden meer dan 5 miljoen passagiers via de luchthaven. Deze luchthaven is een van de meest hoog gelegen vliegvelden ter wereld, op 2400 meter hoogte.

In februari 2013 is deze luchthaven open gegaan, en is het oude Mariscal Sucre Airport gesloten. Dit oude vliegveld lag nog hoger (op 2800 meter). KLM vliegt 3 keer per week naar vliegveld Quito, maar je kunt ook overstappen in Madrid of Parijs om naar Quito te reizen. Amsterdam, Parijs en Madrid zijn de enige Europese steden met een luchtverbinding met Quito Mariscal Sucre International Airport.

Terminals op Quito Airport

De luchthaven bestaat uit 2 naast elkaar gelegen terminals. De International Terminal, en de Domestic Terminal voor binnenlandse vluchten.

Vliegen naar Quito

Voor vliegtickets naar Quito International Airport raden wij Tix.nl aan. Zo vind je altijd de voordeligste tickets. Deze website heeft vaak goede aanbiedingen en kan goedkoper vliegtickets aanbieden dan luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus.

Feiten:

  • Afstand van Amsterdam naar Quito: 9592 kilometer.
  • Vliegtijd Amsterdam – Quito: ongeveer 12 uur
  • Tijdsverschil met Nederland: 6 uur vroeger (GMT -5)
  • Quito Mariscal Sucre International Airport ligt 8 kilometer ten noorden van het historische centrum van Quito.

Taxi

Zowel overdag als ’s nachts is een taxi dé betaalbare en veilige transferoptie. Het is ongeveer 20 tot 40 minuten rijden naar de wijk Mariscal, het toeristen- en hotelcentrum van Quito. Het gebied staat ook bekend als Gringolandia of La Zona. De taxirit is kort en kostte in 2011 circa 10 USD, tegenwoordig meer in de richting van 15 dollar. U koopt een taxivoucher in de terminal, vlak voorbij de bagagebanden. De taxi is de meest (enige) gangbare manier om de luchthaven te verlaten.

Van tevoren kun je ook een taxi huren, namelijk via Taxi2Airport. Dan is er geen gedoe met afrekenen, geen gedoe met de gordels die niet werken want de taxibedrijven zijn gecontroleerd en de chauffeurs ook. Taxi2Airport werkt alleen samen met betrouwbare partners. Rijen zul je ook niet hebben want de chauffeur neemt enkel de naam mee op de voucher.

Openbaar vervoer vanaf of naar vliegveld Quito

Trein

Er rijdt geen trein van en naar de luchthaven.

Bus

De bus wordt alleen aangeraden als je bekend bent met Quito, Spaans spreekt en niet teveel bagage mee hebt. Je moet het luchthaventerrein te verlaten en de hoofdstraat over te steken. Elke bus die gaat naar ‘J.L. Mera’ of ‘Juan L. Mera’ zal via het centrum van Quito rijden. De prijs is minder dan een dollar.